Ελλάδα Επικαιρότητα Οικονομία

Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων για τη Μείωση του ΕΝΦΙΑ: Αναλυτική Εξήγηση και Προϋποθέσεις για τους Ιδιοκτήτες Κατοικιών

ΕΝΦΙΑ 2024: Βήμα- βήμα η διαδικασία

Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων για τη Μείωση του ΕΝΦΙΑ: Αναλυτική Εξήγηση και Προϋποθέσεις για τους Ιδιοκτήτες Κατοικιών. Καθώς χιλιάδες ιδιοκτήτες κατοικιών, κυρίως διαμερισμάτων, βιώνουν την απώλεια έως και 10% της μείωσης στον ΕΝΦΙΑ λόγω της ασφάλισης των σπιτιών τους για πυρκαγιά και σεισμό, αλλά όχι και για πλημμύρα, η ΠΟΜΙΔΑ παρέχει έναν οδηγό για να εξηγήσει τις λεπτομέρειες του νέου μέτρου.

Ιδιοκτήτες κατοικιών πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα myPROPERTY έως τις 22 Φεβρουαρίου 2024 για να διατηρήσουν τη μείωση στον ΕΝΦΙΑ. Όμως, υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις που πρέπει να γνωρίζουν:

  1. Ασφάλιση Κυρίων και Βοηθητικών Χώρων: Η κατοικία πρέπει να είναι ασφαλισμένη για πυρκαγιά, πλημμύρα και σεισμό με ελάχιστη αξία του 2023 τουλάχιστον 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τους κύριους και βοηθητικούς χώρους. Τα βοηθητικά κτίσματα πρέπει να έχουν ξεχωριστό ΑΤΑΚ στον Ε9 για να συμπεριληφθούν στη μείωση.
  2. Συνιδιοκτησία: Ο λήπτης της ασφάλισης πρέπει να δηλώσει τους ΑΦΜ των υπολοίπων συνιδιοκτητών.
  3. Προβληματικά Συμβόλαια: Σε περίπτωση προβληματικών συμβολαίων, πρέπει να επικοινωνήσουν με την ασφαλιστική εταιρεία για διορθώσεις.
  4. Πολυκατοικίες: Σε περίπτωση πολυκατοικίας, ο λήπτης της ασφάλισης πρέπει να δηλώσει όλους τους συνιδιοκτήτες ξεχωριστά.
  5. Υπολογισμός Έκπτωσης: Η έκπτωση δίνεται για ασφάλιση για 365 ημέρες. Αν είναι λιγότερες, χορηγείται αναλογική έκπτωση. Ακίνητα που δεν ήταν ασφαλισμένα για όλους τους κινδύνους αλλά προστέθηκαν αργότερα λαμβάνουν έκπτωση από την ημερομηνία προσθήκης.
  6. Δικαιούχοι: Η έκπτωση δίνεται μόνο σε φυσικά πρόσωπα που έχουν ιδιοκτησία κατοικιών. Ακίνητα για επαγγελματική χρήση δεν επιλέγονται.

Δικαιούχοι μπορούν να ενημερώνονται για την πορεία της αίτησης και να διορθώνουν τυχόν λάθη μέσω της πλατφόρμας.

Related posts

ΕΝΦΙΑ 2024: Βήμα- βήμα η διαδικασία

Arcadia Spot KP

ΕΝΦΙΑ : Τα πρώτα εκκαθαριστικά έρχονται τον Απρίλη

Arcadia Spot GZ

Οδηγίες για την Υποβολή Αίτησης για την Έκπτωση ΕΝΦΙΑ στο myPROPERTY

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment