Ελλάδα Επικαιρότητα Οικονομία

Οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων: Αύξηση 8,9% το 2023, κυρίως λόγω πληθωρισμού

Ακρίβεια: Οι ανατιμήσεις

Οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων: Αύξηση 8,9% το 2023, κυρίως λόγω πληθωρισμού.

Ο οργανωμένος κλάδος λιανεμπορίου τροφίμων στην Ελλάδα έκλεισε το 2023 με αύξηση 8,9% στον τζίρο του. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στις πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες οδήγησαν σε αύξηση των τιμών των προϊόντων κατά 8,7%.

Συγκεκριμένα, τα ταχυκίνητα καταναλωτικά προϊόντα (FMCGs) σημείωσαν αύξηση πωλήσεων σε αξία κατά 9,1%. Οι τιμές των FMCGs αυξήθηκαν κατά 8,7%, ενώ η ζήτηση αυξήθηκε οριακά, στο 0,4%.

Στις επιμέρους μεγάλες κατηγορίες των FMCGs, τα τρόφιμα και ποτά παρουσίασαν αύξηση 9,0%, τα προϊόντα προσωπικής περιποίησης 9,0%, τα προϊόντα οικιακής χρήσης 10,2% και τα φρέσκα και επί ζυγίω προϊόντα 10,2%.

Όσον αφορά στις διαφορετικές τυπολογίες καταστημάτων, οι μεγάλες αίθουσες άνω των 2.500 τ.μ. (hypermarkets) σημείωσαν την μεγαλύτερη αύξηση τζίρου, στο 12,4%. Οι αίθουσες μεταξύ 1.000-2.500 τ.μ. παρουσίασαν την μικρότερη αύξηση, στο 7,2%.

Σε επίπεδο γεωγραφικών περιοχών, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη σημείωσαν αύξηση τζίρου 8,1% και 8,3% αντίστοιχα. Η περιφέρεια, και ιδιαίτερα η Κρήτη και η Πελοπόννησος, σημείωσαν υψηλότερες αυξήσεις, λόγω των ισχυρότερων πληθωριστικών πιέσεων.

Συμπερασματικά, το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων στην Ελλάδα έκλεισε το 2023 με θετική πορεία, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις. Η αύξηση του τζίρου οφείλεται κυρίως στις αυξήσεις των τιμών, ενώ η ζήτηση παρέμεινε σχετικά σταθερή.πηγή

Related posts

Σκρέκας : Μείωση Τιμών έως και 15% για Σημαντικές Κατηγορίες Προϊόντων

Arcadia Spot GZ

Ανησυχητική Αύξηση του Ενεργειακού Κόστους στις Επιχειρήσεις Εστίασης

Arcadia Spot GZ

Τα μέτρα της κυβέρνησης για τα ακίνητα το 2024

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment