Δήμος Β. Κυνουρίας Ροή Ειδήσεων Τοπικά Νέα

Πέτρος Αλοίμονος | Ένας χρόνος στη τοπική αυτοδιοίκηση της Σίταινας

Σίταινα Αρκαδίας

1η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019 – 1ηΣΕΠΤΕΜΡΙΟΥ 2020
ΕΥΧΕΣ-ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Καλημέρα σε όλους τους πατριώτες μου ανά τον κόσμο,αλλά και όλους τους πατριώτες μου δημότες του ΔΗΜΟΥ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ,Αιρετούς σε όλες τις περιόδους κλπ.


Καλό ΜΗΝΑ με υγεία για όλο τον κόσμο.


Θα ξεκινήσω με τις ευχές που είχα κάνει πριν 1 χρόνο περίπου,όταν ανέλαβα την θέση του Προέδρου της Κοινότητας Σίταινας:


ΠΕΤΡΟΣ ΑΛΟΙΜΟΝΟΣ
Πρόεδρος Κοινότητας Σιταίνης
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Πατριώτες και Πατριώτισες.


Με αφορμή τις εκλογές και την εκλογή μου σαν Πρόεδρος της Κοινότητας Σιταίνης θα ήθελα πρώτα να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο ανεξαρτήτως αν με ψήφισε η όχι,και να ευχηθώ υγεία και αγάπη για όλους.
Δεν θέλω να αρχίσω με υποσχέσεις ούτε να πω πολλά θα γιατί δεν πρέπει να αναλωθώ σε αυτά.Μία και μόνο υπόσχεση μπορώ να δώσω,ότι θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να λύσω και να φτιάξω όσα περισσότερα μπορώ.Θέλω την στήριξη και την συνεργασία όλων σας και κυρίως της νεολαίας του χωριού μας η οποία μπορεί να δώσει ιδέες και προτάσεις που μπορεί σε εμένα να διαφεύγουν της σκέψης μου.
Η βοήθειά τους είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε σαν χωριό να πάμε ένα βήμα παραπάνω.
Επίσης ο Σύλλογος ο Παπάς του χωριού μας όλοι οι ομογενείς μας μα και όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να βοηθήσουν όπως βοηθούν και όσο μπορούν.Κανένας ποτέ μόνος του όσο και καλή διάθεση και να έχει δε μπορεί να καταφέρει άλλα και να δώσει ενέργεια σε αυτό που θέλει να κάνει αν δεν έχει την στήριξη όλων.
Πρέπει όλοι να είμαστε μια γροθιά ενωμένοι και αγαπημένοι.


Εγώ παίρνω την πρωτοβουλία και πριν την ανάληψη των καθηκόντων μου που θα γίνει από την 1 Σεπτεμβρίου του 2019 να διοργανώσω ανοικτή συνέλευση όλων των κατοίκων του χωριού η οποία θα γίνεται κάθε χρόνο τον Αύγουστο σε ημερομηνία που θα καθοριστεί,με σκοπό όλοι να αναπτύξουν τις απόψεις τους για κάθε ιδέα η πρόταση που έχουν και για προβλήματα που χρειάζονται επίλυσεις τους.

Αυτό ήταν.Από τότε λοιπόν πέρασε 1 χρόνος ο οποίος μου έμαθε πολλά,όπως γίνεται πάντα σε αυτή την ζωή,γιατί κάθε μέρα που περνάει και στην ιδιωτική μας ζωή μαθαίνουμε συνεχώς γιαυτό και η ζωή είναι ωραία και ενδιαφέρουσα με τα καλά της και τα κακά της.
Αυτό τον 1 χρόνο λοιπόν έκατσα διάβασα ότι μπορεί να διαβάσει κανείς για την τοπική αυτοδιοίκηση,για την λειτουργία των Κοινοτήτων ποιες οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις του Προέδρου,βάσει της Μεταρρύθμισης του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1 η οποία κατάργησε την διάκριση κοινοτήτων σε δημοτικές και τοπικές,και έδωσε τον ορισμό ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ.

Επίσης από την πρώτη στιγμή και πριν αναλάβω καθήκοντα παρακολούθησα όλες τις συνεδριάσεις του τότε Δημοτικού Συμβουλίου ως απλός θεατής,ώστε να μπορέσω να καταλάβω τι πραγματικά συμβαίνει σε μία συνεδρίαση,και ποια διαδικασία ακολουθείται.


Ας τα αφήσω όλα αυτά που ανέφερα παραπάνω,γιατί εξάλλου κανένα δεν τον ενδιαφέρει το τι έκανα ΕΓΩ και θα εξηγήσω τι εννοώ με την έντονη υποσημείωση του,και ας περάσω κατευθείαν στο θέμα.


Αναλαμβάνοντας λοιπόν και από την πρώτη μέρα πρωί,ανακάλυψα αυτό που υποψιαζόμουν
αλλά δεν μπορούσα να φανταστώ το μέγεθός του.Γενικό χάος και δεν είναι υπερβολικό καθόλου αυτό.


Από που να αρχίσω και που να τελειώσω.Μία Κοινότητα που ουσιαστικά μόνο στο χάρτη υπήρχε σε όλα τα επίπεδα.Μακάβριο αλλά πραγματικό.Ένα κοιμητήριο δηλωμένα 30 στην πραγματικότητα 48 μνήματα,περιουσία της Κοινότητας ουσιαστικά ανύπαρκτη με 1 δημοτικό σχολείο και κάποια Μαρμαρένια Αλώνια δηλωμένα,ούτε τραγούδι δημοτικό να είμασταν,ένα δίκτυο ύδρευσης που από τις 30 Αυγούστου μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου προσπαθούσαμε να διορθώσουμε όχι 1 όχι 2 αλλά 5 ζημιές έχοντας αφήσει το μισό χωριό,ούτε τις βασικές του ανάγκες να μην μπορεί να πραγματοποιήσει,ζημιές που είχαν γίνει από τον Φεβρουάριο του 2019 γίνει και δεν ήταν πουθενά δηλωμένες,κληροδοτήματα στο έλεος της μοίρας τους και πολλά άλλα που δεν θέλω να σας κουράσω.


Όλα αυτά γιατί;Δυστυχώς ρωτώ και απάντηση ούτε πήρα ούτε θα πάρω,δεν θέλω να πάρω γιατί απάντηση και δικαιολογία δεν υπάρχει,δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν όπως πολλοί νομίζουν ότι κάνω πολιτική και εξυπηρετώ σκοπιμότητες.


ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΟΜΩΣ ΕΓΩ πάλι το εγώ μάλλον έχω ανάγκη προβολής μου.
Απαντώ λοιπόν γιατί σίγουρα όλος ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ασθενεί.Και ασθενεί γιατί έχει καταφέρει το Ελληνικό Κράτος όλα αυτά τα χρόνια αντί να δημιουργεί με τις αποφάσεις του με τα νομοθετήματα του στον τομέα αυτό,ο κάθε ΔΗΜΟΣ στην ουσία να αργοπεθαίνει μιας ούτε από πλευράς χρηματοδοτικών προγραμμάτων,ούτε αυτάρκειάς του οικονομικής φυσικά είναι ανεξάρτητος,ώστε να μπορεί να μην είναι υπόδουλος του κάθε κράτους.Περιορισμένες αρμοδιότητες και ευχέρεια κινήσεων ουσιαστικά.
Μην μου διαφύγει και η περιβόητη Σ.Α.Τ.Α που στην κυριολεξία είναι μόνο για κλάματα,και είναι όπως λέει ο λαός μας πέταξα ένα κομμάτι ψωμί στον σκύλο για να μην γαβγίζει.Και όταν λέμε εκτέλεσα μια Σ.Α.Τ.Α είναι στην κυριολεξία εκτέλεση.


Φυσικά όλα αυτά και άλλα πολλά ακόμα δεν μπορεί να είναι πανάκια στα χείλη μερικών,για να δικαιολογήσουμε την αδιαφορία της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής που στο όνομα λεφτά δεν υπάρχουν του Προέδρου που είναι παντελώς αδιάφορος,αδιαφορεί και αυτή γι αυτά τα λίγα ψίχουλα που αναλογούν στην Κοινότητα.Καμία Δημοτική Αρχή και κανένας Δήμαρχος δεν έχει το δικαίωμα να αδιαφορεί για τα ελάχιστα αυτονόητα.
Aν δεν μπορεί να μην βάζει για να μην εκτίθεται,κανένας και κανένα χωριό η πόλη του φταίει,κανένας πρόεδρος Κοινότητας που αναλαμβάνει μετέπειτα είναι υποχρεωμένος να τρέχει για την δική του αδιαφορία.


Γιατί αν ο κάθε Πρόεδρος της Κοινότητας που έχει υπό την σκέπη του είναι αδιάφορος και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να πηγαίνει να βλέπει αν πληρώθηκε,είναι υποχρεωμένος ο Δήμαρχος που είναι ο Προϊστάμενος του στην ουσία,να του τραβήξει το αυτί για να κάνει αυτό που του επιβάλλει το καθήκον και ο νόμος.Όταν αδιαφορεί κάποιος Πρόεδρος ή ακόμα όταν ξεφεύγει απ αυτά που του επιβάλλει ο νομοθέτης,γι αυτό υπάρχει ο Δήμαρχος ώστε να λειτουργούν όλα έτσι όπως πρέπει να λειτουργούν.


Μετά κανένας ΜΕΤΈΠΕΙΤΑ Πρόεδρος δεν θα μπορεί να πει τίποτα για κανέναν Δήμαρχο πρώην,ώστε να παίζει πολιτική όπως με κατηγορούν κάποιοι.
Η ΜΟΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΠΑΙΖΩ ΑΦΟΡΑ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΟΥ,και θα πρέπει να το χωνέψετε όλοι,και αν κάνω σαματά που λένε μερικοί και δεν είναι σωστό αυτό που κάνω,και ότι κάθε μέρα βρίσκομαι στο δημαρχείο και βλέπω τον Δήμαρχο θα τους πω για να το ξέρουν ότι,θα συνεχίσω να κάνω ότι κάνω γιατί με ενδιαφέρει το χωριό μου να πάει μπροστά και όχι μόνο αυτό και θέλω να πετύχει αυτή η Δημοτική Αρχή γιατί είναι ανάγκη να πετύχει γιατί έτσι θα πετύχει να αναπτυχθεί και η Σίταινα και η κάθε μία Κοινότητα ξεχωριστά.


Για να γίνει αυτό επιβάλλεται ο κάθε Πρόεδρος να είναι σύμμαχος με τον οποιοδήποτε Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους,οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων είναι το βασικότερο κομμάτι για την επίλυση των καθημερινών αναγκών που προκύπτουν,και το κυριότερο είναι αυτοί που με τις προτάσεις για έργα θα μπορέσουν να καλυτερεύσουν τις συνθήκες σε κάθε χωριό ξεχωριστά και συνολικά σε όλο αυτό το οικοδόμημα που λέγεται ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ.


Την ίδια υποχρέωση έχει και η εκάστοτε ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ από την πλευρά της,και επιπλέον να ενημερώνει το κάθε Πρόεδρο όταν γίνεται ή θα γίνει το οτιδήποτε στην Κοινότητά του.
Αρκετά σας κούρασα όμως και κυρίως τα αυτιά αυτών που τους ενοχλεί το ότι μιλάω πολύ και θα πω ορισμένα πράγματα που είναι,μεταξύ ευχών προτάσεων και παρατηρήσεων και θα κλείσω.
Δεν είμαι ο έξυπνος που φανερώθηκε ξαφνικά και έχει ανακαλύψει αυτά που δεν είχε βρει κανένας πριν από εμένα.Μου αρέσει να λέω αυτά που πιστεύω και δεν αναγκάζω κανέναν να ενστερνιστεί ή να συμφωνεί με αυτά που λέω ΕΓΩ.


Και έρχομαι να πω στο εγώ του καθενός μας ξεχωριστά ότι αυτό πρέπει να μείνει στο σπίτι μας γιατί μόνο έτσι θα πάμε μπροστά όλοι μαζί.Ποτέ κανένας δεν κατάφερε τίποτα από μόνος του όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά.Χρειάζεται η βοήθεια όλων και οι γνώμες όλων και των αντίθετων κυρίως,που όμως δεν έχουν πολιτική εκμετάλλευση σκοπιμότητα ή προβολή του εγωπαθισμού του.Αυτά είναι για τους καιροσκόπους και δυστυχώς γι αυτούς ο κόσμος κάποια στιγμή θα τους αποβάλλει.
Για να πάει μπροστά ο τόπος μας και ο Δήμος μας χρειάζεται οργάνωση όραμα και πλάνο.
Δεν νοείτε στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης να μην υπάρχουν ούτε τα βασικά εργαλεία για την λειτουργία των Κοινοτήτων φερειπήν τόσα χρόνια.


Ας μου πει ο οποιοσδήποτε Αιρετός τόσα χρόνια αν η Κοινότητα Άστρους που είναι και η μεγαλύτερη,αν έχει Κοινοτικό Γραφείο για να μπορεί να κάνει,ένα λέω τις συνεδριάσεις της και να παίρνει αποφάσεις.Όχι φυσικά και είναι ζητιάνος στο ίδιο της το μέρος.Και αν αυτό γίνεται στο Άστρος που είναι και η έδρα του Δήμου δεν μπορεί να πούμε τίποτα για τον υπόλοιπο τοπικό διαμέρισμα εκτός βέβαια ελαχίστων εξαιρέσεων.Και αυτό είναι ένα πολύ απλό παράδειγμα.

Τελειώνω γιατί η κουβέντα είναι πολύ μεγάλη και δεν μπορεί να τελειώσει έτσι απλά.
Θα κάνω μια ευχή προς την Δημοτική Αρχή να πετύχει σε αυτό που έχει οραματιστεί για τον τόπο μας,εγώ σαν Πρόεδρος θα κάνω ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να βοηθήσω με τις λιγοστές δυνάμεις μου για να πάει το χωριό μου μπροστά και όχι μόνο,έχω την υποχρέωση να προσπαθήσω για το καλύτερο όλων των Κατοίκων του Χωριού μου,γι αυτό με επέλεξαν ή όχι αυτό δεν υπάρχει για μένα,και αν κάποιος ή κάποιοι δεν συμφωνούν ή τους ενοχλούν αυτά που λέω,έτσι είμαι και δεν αλλάζω.


Υγεία για όλο τον κόσμο μόνο αυτό μετράει στην ζωή
Ο ΤΟΛΜΩΝ ΝΙΚΑ

Related posts

Η «Πρωτοβουλία Αλλαγής» στις Κοινότητες Καστάνιτσας, Σίταινας, Πλατάνου

ArcadiaSpot Team

Υποψήφιοι δήμαρχοι Αρκαδίας με την δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση

Arcadia Spot KP

Διακοπή ρεύματος στο Δήμο Τρίπολης Τρίτη 18/10/2022

ArcadiaSpot Team