Επικαιρότητα Περιφέρεια Υγεία

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π.Νίκας για την διαχείριση απορριμάτων με ραδιενεργό φορτίο

Πραγματοποιήθηκε χτες την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου σύσκεψη για την ειδική διαχείριση που απαιτείται για τα ραδιενεργής φύσης απορρίματα από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα. Η σύσκεψη έλαβε χώρα στην έδρα της περιφέρειας δηλαδή την Τρίπολη.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν αντιδήμαρχοι καθαριότητας από δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Όπως φαίνεται μέχρι τώρα από την υλοποίηση της ΣΔΙΤ κεντρικής διαχείρισης απορριμάτων, έχουν προωθήσει μέχρι στιγμής στην μονάδα στην Παλαιόχουνη 35 φορτηγά με απορρίματα με ραδιενεργό φορτίο. Η εταιρεία της μονάδας δεν επέτρεψε την είσοδο στις εγκαταστάσεις της στα φορτηγά.

Υπό και την παρουσία αρμόδιων παραγόντων από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας καθορίστηκε ο τρόπος δράσης για το θέμα. Αυτός ο τρόπος δράσης συζητήθηκε και συμφωνήθηκε σε κλίμα απόλυτης συννενόησης. Πιο συγκεκριμένα με προμήθεια ειδικής συσκευής θα ελέγχονται κάδοι απορριμάτων σε συγκεκριμένα σημέια των πόλεων για ραδιενεργό φορτίο. Επιπλέον θα λαμβάνεται υπόψιν το αν το ραδεινεργό φορτίο βρίσκεται σε “ημιζωή”. “Ημιζωή” ή “χρόνος υποδιπλασιασμού” είναι ο χρόνος που απαιτείται για την διάσπαση της μισής απο την αρχική ποσότητα του ραδιενεργού υλικού.

Όταν εντοπίζεται σχετικό φορτίο σε απορριματοφόρο , θα απομονώνεται σε ειδικό χώρο τον οποίο θα γνωρίζουν οι αρχές. Όταν θα διαπιστωθεί με την χρήση της συσκευής ελέγχου ότι θα μπορεί να γίνει η απόρριψη του θα δίνεται η άδεια για την διάθεση του στην μονάδα διαχείρισης.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Π.Νίκα αυτός ο έλεγχος θα αφορά πάνω από 30 ραδιενεργά υλικά και θα είναι συστηματικός. Δήλωσε ότι έχουν υψηλή ευθύνη επί του θέματος για την καλύτερη δυνατή προστασία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος.

Related posts

Τελετή Υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Τρίπολη

Arcadia Spot NG

«Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση 2021-2027»: Ενημέρωση

Arcadia Spot NG

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ χρήσης πυρός. Επεκτείνεται το χρονικό όριο

Arcadia Spot NG

Leave a Comment