Ελλάδα Επικαιρότητα Οικονομία

Πτώση μέχρι και 50% σε λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου τον Φεβρουάριο

Προβλέπονται μεγάλες μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος ακολουθώντας την αποκλιμάκωση των τιμών στην χονδρική.

Απ’ότι φαίνεται οι πάροχοι ενέργειας θα ανακοινώσους τις νέες τιμές της λιανικής την Παρασκευή (20-01-23). Αναμένεται ότι η πτώση των τιμών θα είναι αρκετά μεγάλη.

Σημαντικές είναι και οι μειώσεις του φυσικού αερίου TTF που φαίνεται ότι θα φτάσει ακόμα και το 50% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Οι προμηθευτές φαίνεται ότι θα διαμορφώσουν την ονομαστική τιμή των 0,20 με 0,22 ευρώ/kWh ενώ τον Ιανουάριο ήταν από τα 0,35 έως και 0,49 ευρώ/kWh.

Αν τελικά μπουν σε ισχύ τότε με τις επιδοτήσεις που θα ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα οδηγήσουν τις τιμές σε επίπεδα καλοκαιριού 2021. Αυτή η μεγάλη μείωση του TTF δεν πέρασε άμεσα στην λιανική της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτή η μείωση άργησε να έρθει επειδή οι πωλητές φυσικού αερίου τιμολογούν με τις τιμές του προηγούμενου μήνα προς τους ηλεκτροπαραγωγούς. Τον Φεβρουάριο θα γίνει η ενσωμάτωση από τις εταιρείες ρεύματος όσο αφορά τις μειώσεις και θα περάσει το όφελος στην κατανάλωση απο τη πτώση στις τιμές του αερίου.

Το TTF από τις 15 Δεκεμβρίου, όταν και ήταν στα 135 ευρώ/MWh, έχει βουτήξει πάνω από 50% στα επίπεδα των 63 ευρώ/MWh.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να διατηρήσει τον τωρινό μηχανισμό επιβολής πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας όπως και στην επιχορήγηση των λογαρισμών στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις είναι θεσμοθετημένες μέχρι και τον Ιούλιο. Ο μηχανισμός του πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος λειτουργεί αυτόματα με βάση την τιμη του φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές.

Η μεγάλη αποκλιμάκωση των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου προβλέπεται να ακινητοποιήσει κατά τους επόμενους μήνες το πλαφόν. Αν εν τέλει κινηθεί έτσι το πλαφόν δεν αποκλείεται να μην χρειαστούν και οι επιδοτήσεις λογαριασμών ρεύματος.

πηγή: CNN Greece

Related posts

Συλλήψεις για παράνομη διακίνηση. Σωφρονιστικός υπάλληλος ανάμεσα στους δράστες

Arcadia Spot NG

Σε ισόβια καταδικάστηκε η Ρούλα Πισπιρίγγου

Arcadia Spot GZ

ΕΝΦΙΑ : Τα πρώτα εκκαθαριστικά έρχονται τον Απρίλη

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment