Top News Ελλάδα Επικαιρότητα Θρησκεία

Πως γιορτάζεται η Ανάσταση σε ορισμένα μέρη της Ελλάδας

Γιορτάζεται σήμερα η Ανάσταση με λαμπρότητα σε όλη τη χώρα. Σε ορισμένες περιοχές, τηρούνται ορισμένα έθιμα. Μερικά από τα παρακάτω είναι τα πιο χαρακτηριστικά της Ελλάδας.

Κέρκυρα: Το έθιμο των Μπότηδων

Στις 11 το πρωί μετά την πρώτη Ανάσταση, οι κάτοικοι της Κέρκυρας συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία του νησιού, Λιστόν, όπου ξεκινάει το έθιμο των μπότηδων. Κάτοικοι βγαίνουν στα μπαλκόνια τους με τεράστια πήλινα κανάτια που έχουν στενό στόμιο και δύο χερούλια στο πλάι (μπότηδες), τα οποία πετούν στο δρόμο. Κάθε χρόνο το Πάσχα, χιλιάδες Έλληνες και ξένοι τουρίστες από όλο τον κόσμο επισκέπτονται το νησί. Η παράδοση λέει πως αν πάρεις ένα κομμάτι από σπασμένο μπότη θα σου φέρει καλοτυχία.

Λεωνίδιο: Αερόστατα

Στην Αρκαδία και συγκεκριμένα στο Λεωνίδιο κάθε χρόνο το βράδυ της Ανάστασης, ο ουρανός γεμίζει φαναράκια. Με το που μεταφέρεται το νέο της Ανάστασης του Μεσσία η νύχτα γίνεται μέρα, καθώς εκατοντάδες φαναράκια σε σχήμα αερόστατου φωτίζουν τον ουρανό. Οι ενορίτες των πέντε εκκλησιών πετάνε χιλιάδες φαναράκια προς τον ουρανό, τα οποία έχουν ετοιμάσει αρκετές εβδομάδες πριν το Πάσχα.

Χίος: Ο ρουκετοπόλεμος

Ο ρουκετοπόλεμος στον Βροντάδο της Χίου είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αναστάσιμα έθιμα και αποτελεί ετήσια πασχαλινή παράδοση στο νησί. Τη στιγμή που οι παπάδες των εκκλησιών του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερυθιανής, ψάλλουν το Χριστός Ανέστη εκατοντάδες ρουκέτες θα εκτοξευθούν και από τις δύο πλευρές με στόχο τα αντίπαλα καμπαναριά. Είναι ένα έθιμο που θεωρείται ότι ξεκίνησε ήδη από την Οθωμανική εποχή, όταν οι Χριστιανοί κάτοικοι ήθελαν να δείξουν στους Τούρκους πώς γιορτάζουν την Ανάσταση. Στο τέλος του Ρουκετοπόλεμου, τα χτυπήματα για κάθε καμπαναριό υποτίθεται ότι υπολογίζονται για να καθοριστεί ο νικητής την επόμενη μέρα, αλλά κάθε ενορία πάντα υποστηρίζει ότι κέρδισε. Το αποτέλεσμα από αυτή τη φαινομενική διαφωνία είναι ότι και οι δύο κοινότητες συμφωνούν να διευθετήσουν το σκορ του επόμενου έτους και έτσι η αντιπαλότητα διαιωνίζεται.

Καλαμάτα: Ο σαϊτοπόλεμος 

Άλλο ένα μπαρουτοκαπνισμένο ελληνικό έθιμο αναβιώνει στην Καλαμάτα την εφευρετικότητα των Μεσσηνίων κατά τις παραμονές της επανάστασης του ’21. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, στις 23 Μαρτίου 1821, το οθωμανικό ιππικό επιχείρησε να παρελάσει από την πόλη, αλλά οι κάτοικοι τους απώθησαν με ένα τρελό σχέδιο: Με αυτοσχέδιες σαϊτες, τις οποίες είχαν γεμίσει με εύφλεκτα υλικά για… εκρηκτικά αποτελέσματα. Το σχέδιο πέτυχε, και πλέον, κάθε Λαμπρή σηματοδοτεί την έναρξη του ετήσιου σαϊτοπόλεμου των ομάδων που σχηματίζονται σε «μπουλούκια» των 20 ατόμων.

Ηράκλειο Κρήτης: Το κάψιμο του Ιούδα

Πριν την Ανάσταση, στις Γκαγκάλες Ηρακλείου, όλα τα παιδιά του χωριού μαζεύουν ξύλα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να καεί και τα αφήνουν στο προαύλιο της εκκλησίας. Την παραμονή της Ανάστασης σχηματίζουν ένα βουνό από τα ξύλα και στην κορυφή έχουν ένα σκιάχτρο με ένα παλιό κουστούμι που υποτίθεται ότι είναι ο Ιούδας και την ώρα που ο παπάς λέει το Χριστός Ανέστη βάζουν φωτιά και τον καίνε. Η νύχτα γίνεται μέρα από τα πυροτεχνήματα, η καμπάνα του χωριού χτυπά συνεχώς και μάλιστα οι παλιότεροι λένε ότι όταν αυτοί ήταν μικροί δεν άφηναν 3 μερόνυχτα την καμπάνα να σταματήσει γιατί το θεωρούσαν για καλό. Ξυπνούσαν ακόμα και τη νύχτα να πάνε να την χτυπήσουν.

Υπάρχουν και άλλα έθιμα που τηρούνται σε όλα τα μέρη της Ελλάδας από μικρούς και μεγάλους, τα οποία κρατούν τις παραδόσεις ζωντανές.

Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και Καλή Ανάσταση

Η ομάδα του ArcadiaSpot

Related posts

Πρωτοχρονιά: Τα ήθη και τα έθιμα της παραμονής και ανήμερα

ArcadiaSpot Team

Χριστόψωμο: Το ψωμί που φτιάχνεται στα σπίτια τα Χριστούγεννα

ArcadiaSpot Team

Κοινωνικός Τουρισμός – Ποιά ΑΦΜ μπορούν να κάνουν αίτηση

Arcadia Spot FG

Leave a Comment