Ελλάδα Επικαιρότητα Οικονομία

Συνεχίζονται οι έλεγχοι για αθέμιτη κερδοφορία

Ακρίβεια: Οι ανατιμήσεις

Συνεχίζονται οι έλεγχοι για αθέμιτη κερδοφορία. Η κυβέρνηση συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς τους ελέγχους σε όλη την αγορά για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε μετά την υπερψήφιση από τη Βουλή της τροπολογίας για τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας ότι “η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς προς όφελος των καταναλωτών είναι επιβεβλημένη”.

Η τροπολογία υπερψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά και τους Σπαρτιάτες. Η αγορά σχολίασε θετικά την υπερψήφιση, καθώς εκλαμβάνεται ως ένδειξη ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τις δομικές στρεβλώσεις στην αγορά που πλήττουν τον ανταγωνισμό.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι “ο πληθωρισμός της απληστίας δεν θα γίνει ανεκτός”. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, έστειλε μήνυμα ότι οι έλεγχοι για αθέμιτη κερδοφορία θα συνεχιστούν με όλα τα εργαλεία που διαθέτει η κυβέρνηση, θα είναι εντατικοί και καθολικοί και θα επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα όπου διαπιστώνεται παρανομία.

Οι μειώσεις τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ Συνεχίζονται οι έλεγχοι για αθέμιτη κερδοφορία

Στις αρχές Μαρτίου αναμένεται να είναι ορατές οι μειώσεις τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ, από την εφαρμογή των νέων μέτρων. Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

  • Μείωση των παροχών προς τα σούπερ μάρκετ: Οι συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών θα περιοριστούν κατά 30%, με αντίστοιχη μείωση των τιμών των προϊόντων αυτών στα ράφια. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί στις κατηγορίες που σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού παρατηρήθηκαν αποκλίσεις. Τα προϊόντα αυτά είναι: απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα/σαμπουάν και βρεφικές πάνες.
  • Αποτροπή αδικαιολόγητων ανατιμήσεων: Δεν θα επιτρέπεται στους προμηθευτές που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων να υλοποιούν προωθητικές ενέργειες για τα προϊόντα που έχουν ανατιμήσει για τρεις μήνες. Το μέτρο αυτό αφορά όλα τα προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ.
  • «Καθαρές» τιμές από το χωράφι στο ράφι: Οι προμηθευτές θα υποχρεούνται να πωλούν τα προϊόντα στο λιανεμπόριο σε «καθαρές» τιμές (net – pricing). Επιτρέπεται μόνο πιστωτικό τιμολόγιο ύψους έως 3% για επιστροφές προϊόντων ή φύρας. Το μέτρο αυτό αφορά νωπά φρούτα, λαχανικά ψάρια και κρέατα.
  • Πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους για το βρεφικό γάλα: Για τις τιμές πώλησης του βρεφικού γάλακτος θα οριστεί πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους των εταιρειών που εισάγουν, παράγουν και διακινούν το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα. Το πλαφόν θα ορίζεται ως το άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρείας για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων και εμπορικού κέρδους 7%.

Τα μέτρα αυτά αναμένεται να έχουν θετικό αντίκτυπο στις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η επίδρασή τους θα εξαρτηθεί από τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε αυστηρούς ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων και να επιβάλλει αυστηρά πρόστιμα όπου διαπιστώνεται παρανομία. Συνεχίζονται οι έλεγχοι για αθέμιτη κερδοφορία

Related posts

Δείτε τι ισχύει για τις αργίες του Πάσχα

Arcadia Spot NG

Συλλήψεις για παράνομη διακίνηση. Σωφρονιστικός υπάλληλος ανάμεσα στους δράστες

Arcadia Spot NG

Σε ισόβια καταδικάστηκε η Ρούλα Πισπιρίγγου

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment