Ελλάδα Επικαιρότητα Οικονομία

Τεράστια αλλαγή στα Aibnb από 1/1/2024

Τεράστια αλλαγή στα Aibnb

Τεράστια αλλαγή στα Aibnb από 1/1/2024.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να θεσπίσει νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ο νέος νόμος θα επιτρέπει στα φυσικά πρόσωπα να μισθώνουν έως δύο ακίνητα.

Ο νέος νόμος αλλάζει τον ορισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων, με το όριο των 60 ημερών. Επίσης κάνει υποχρεωτική την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας για φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα προς εκμίσθωση. Επιπλέον, θεσπίζεται το ΦΠΑ για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και προστίθενται νέα τέλη, όπως τέλος παρεπιδημούντων και τέλος κλιματικής ανθεκτικότητας.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τις εντάσεις στον τομέα των ξενοδοχείων, χωρίς να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων που αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.

Επιπλέον, η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει νέα προγράμματα για την ενίσχυση της προσιτής κατοικίας με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης των νέων στην αγορά ακινήτων. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε το πρόγραμμα “Εξοικονομώ-Ανακαινίζω“, το οποίο προσφέρει επιδοτήσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικιών. Τεράστια αλλαγή στα Aibnb

Επιπλέον, η κυβέρνηση εξετάζει την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για την κατασκευή κοινωνικής κατοικίας. Χρησιμοποιώντας το μοντέλο σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), προκειμένου να δημιουργηθούν ποιοτικές, σύγχρονες κατοικίες.

Τέλος, παρατηρείται αύξηση των ξένων επενδύσεων στην αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, με ανοδική τάση τόσο το 2022 όσο και το πρώτο εξάμηνο του 2023. Αυτό συμβαίνει λόγω βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης της χώρας, αυξημένης τουριστικής κίνησης και της αυξανόμενης τάσης για τηλεργασία.

Related posts

AIR BNB : Νέες φορολογικές ρυθμίσεις

Arcadia Spot GZ

Airbnb στην Αθήνα : Αυξάνεται η ζήτηση λόγω Ισραηλινών επισκεπτών

Arcadia Spot GZ

Εξοικονομώ Ανακαινίζω για Νέους: Ευκαιρία για αναβάθμιση

Arcadia Spot FG

Leave a Comment