Επικαιρότητα Σαν Σήμερα

Τι έγινε σαν σήμερα 12 Μαϊου? Τα γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι

san-simera

Εδώ θα παρουσιάσουμε τι έγινε σαν σήμερα 12 Μαϊου. Δηλαδή τα σημαντικότερα γεγονότα, επετείους, γεννήσεις και θανάτους που έλαβαν χώρα 12 Μαϊου.

Επέτειοι

Διεθνής Ημέρα Νοσηλεύτριων

Ευρωπαϊκή Ημέρα Περιοδοντολογίας

Γεγονότα

1821: Σημειώνεται η πρώτη μεγάλη μάχη της ελληνικής επανάστασης. Η μάχη στο Βαλτέτσι και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης βρίσκεται προ των πυλών της Τριπόλεως.

1854: Οι Αγγλογάλλοι προχωρούν σε αποκλεισμό του Πειραιά και αργότερα σε κατοχή της Αθήνας και του Πειραιά έως τις 15 Φεβρουαρίου 1857, λόγω της επιμονής του βασιλιά Όθωνα να αναλάβει εκστρατεία για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας.

1902: Ιδρύεται στον Πειραιά από τον Νικόλαο και τον Ανδρέα Χατζηκυριάκο το πρώτο ελληνικό τσιμεντοποιείο, που ονομάζεται ΤΙΤΑΝ. Η πρώτη μονάδα παραγωγής εγκαθίσταται στην Ελευσίνα.

1930: Ιδρύεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία από την κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου.

1947: Εγκαινιάζεται το στρατόπεδο Μακρονήσου, το οποίο προορίζεται κυρίως για τον εγκλεισμό “ύποπτων στρατιωτικών”

1993: Διεξάγεται στο ΟΑΚΑ ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο. Ο τελικός έμεινε στην ιστορία ως “ο τελικός των κουρεμένων κεφαλιών”, καθώς οι παίκτες του Ολυμπιακού εμφανίστηκαν στο ΟΑΚΑ κουρεμένοι, για γούρι όπως είχαν πει. Όμως, ο Κριστόφ Βαζέχα έιχε άλλη γνώμη. Στο 13ο λεπτό με γκολ του χάρισε τη νίκη 1-0 στον Παναθηναϊκό που πήρε το 13ο Κύπελλο Ελλάδας στην ιστορία του.

Γεννήσεις

1820: Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ, αγγλοϊταλίδα φιλάνθρωπος και νοσοκόμα, που καθιέρωσε το λειτούργημα της νοσοκόμας ως επάγγελμα.

1907: Κάθριν Χέπμπορν, αμερικανίδα ηθοποιός.

1963: Παναγιώτης Φασούλας, έλληνας παλαίμαχος διεθνής μπασκετμπολίστας και πολιτικός.

Θάνατοι

1884: Μπέντριχ Σμέτανα, τσέχος συνθέτης, από τους ιδρυτές της τσέχικης μουσικής εθνικής σχολής, γνωστός για τη σύνθεση του “Μα Βλαστ” (Η Πατρίδα μου)

1992: Νίκος Γκάτσος, έλληνας ποιητής και στιχουργός

1994: Ρόι Πλάνκετ, αμερικάνος χημικός, που ανακάλυψε το τεφλόν.

Πηγή: sansimera.gr

Related posts

Σαν σήμερα… 13/04/2024

Arcadia Spot KP

Σαν σήμερα… 12/04/2024

Arcadia Spot KP

Σαν σήμερα τα Δωδεκάνησα εντάχθηκαν στην Ελλάδα

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment