Ελλάδα Επικαιρότητα Οικονομία

Το ΥΠΕΝ διευρύνει τις επιλογές τιμολογίων ρεύματος για τους καταναλωτές

ΔΙΑΚΟΠΗ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΞ ΑΝΑΒΟΛΗΣ - ΓΟΡΤΥΝΙΑ 26/04/2024

Το ΥΠΕΝ διευρύνει τις επιλογές τιμολογίων ρεύματος για τους καταναλωτές.

Με νέα του απόφαση, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) δίνει τη δυνατότητα στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να προσφέρουν συμβόλαια με διάρκεια μικρότερη του ενός έτους, αλλά τουλάχιστον έξι μηνών.

Η τροποποίηση αυτή δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση χαμηλότερων τιμών ρεύματος, καθώς περιορίζεται χρονικά το ρίσκο που αναλαμβάνουν οι προμηθευτές με την προσφορά σταθερού τιμολογίου.

Ειδικότερα, η απόφαση προβλέπει τα εξής:

  • Η ελάχιστη διάρκεια της σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στον καταναλωτή ορίζεται σε ένα έτος από την ημερομηνία κατά την οποία αρχίζει η παροχή της υπηρεσίας.
  • Ωστόσο, δίνεται η δυνατότητα στους παρόχους να προσφέρουν στους πελάτες τους και συμβόλαια μικρότερης χρονικής διάρκειας, εφόσον το αιτηθεί ο καταναλωτής ή/και συναινέσει στη σχετική προσφορά προμήθειας που θα προτείνεται από τον πάροχο.
  • Σε κάθε περίπτωση, η ελάχιστη διάρκεια ισχύος των προσφερομένων τιμολογίων προμήθειας δεν μπορεί να είναι μικρότερη των έξι μηνών.

Επιπλέον, η απόφαση προβλέπει ότι οι προμηθευτές μπορούν να προσφέρουν και «μεικτά προϊόντα» προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία συνδυάζουν χαρακτηριστικά κάποιων από τις τέσσερις κατηγορίες τιμολογίων (σταθερά, ειδικό, κυμαινόμενα και δυναμικά). Τα «μεικτά» ορίζεται πως εμπίπτουν στα προϊόντα προμήθειας κίτρινης σήμανσης.

Τέλος, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Φυσικών Πόρων (ΡΑΕ) δημοσιεύει μηνιαίως στην ιστοσελίδα της τις χρεώσεις που εφαρμόζονται, εκτός του ειδικού τιμολογίου (πράσινο) που ήδη υλοποιείται, κάθε προϊόντος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, αναλόγως και της διάρκειάς του.tunesharemore_vertadd_photo_alternate

Related posts

Τιμολόγια Ηλεκτρικού Ρεύματος: Απρίλιος 2024

Arcadia Spot KP

Ενεργειακή Ρύθμιση στην Αγροτική Παραγωγή: Φθηνό Ρεύμα για Αειφορικές Επιλογές

Arcadia Spot GZ

Χαμηλότερες Χρεώσεις στα Πράσινα Τιμολόγια του Ρεύματος για τον Μήνα Μάρτιο

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment