Επικαιρότητα Περιφέρεια

Τριαντάφυλλος Σωτηρόπουλος για τα προβλήματα των αγροτών στην Αρκαδία

17η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου

Τρίπολη 15/11/23

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ  ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ “ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ” ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ  ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ  ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Π.Σ.Π.. ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Τριαντάφυλλος Σωτηρόπουλος: ” Δε φτάνουν τα ψηφίσματα συμπαράστασης προς τους αγρότες και οι εκ του ασφαλούς  τραγικές διαπιστώσεις. Ο πρωτογενής τομέας πρέπει να γίνει βασική προτεραιότητα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου πριν να ΄ναι αργά”

Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι,

 Η σημερινή συνεδρίαση είναι το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει το Συμβούλιο μας για τους αγρότες της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Επειδή κατάγομαι από αγροτική οικογένεια θα ήθελα να σας πω ότι νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση για το γεγονός ότι σήμερα θα αφιερώσουμε αυτή τη συνεδρίαση στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της υπαίθρου. Πριν αναφερθώ στα προβλήματα αυτά θα ήθελα να τονίσω ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο θα έπρεπε να σταθεί περισσότερο δίπλα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας και η βοήθεια προς αυτούς να είναι ουσιαστική και να μετριέται με συγκεκριμένα αποτελέσματα. Καλά είναι τα ψηφίσματα και οι εκ του ασφαλούς διαπιστώσεις. Τα προβλήματα όμως του πρωτογενή τομέα διογκώνονται καθημερινά και έχουν πάρει τρομακτικές διαστάσεις.

 Οι αγρότες της Περιφέρειας εκπέμπουν σήμερα SOS και ζητάνε σε όλους τους τόνους να αντιμετωπιστούν άμεσα τα οξυμένα προβλήματα τους. Ζητούν στήριξη, απαιτούν δίκαιη φορολόγηση και παλεύουν κάτω από δυσμενείς συνθήκες για το αυτονόητο. Πολλές είναι οι φορές που όλοι μας εκφράζουμε τη συμπάθειά μας για τα δίκαια αιτήματά τους. Όλοι μας παραδεχόμαστε ότι είναι οι αδικημένοι αυτής της κοινωνίας αλλά ποτέ αυτά που κάνουμε δεν είναι αρκετά για να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση ή τουλάχιστον να τη διορθώσουμε. Οι άνθρωποι αυτοί παλεύουν καθημερινά για την επιβίωσή τους, τα προϊόντα τους είναι πραγματικά στο έλεος του Θεού και η κεντρική εξουσία ακόμα ψάχνει να βρει που έγινε το λάθος σχετικά με την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης για το 2023! Αν είναι δυνατό;

Και τώρα έρχομαι στα προβλήματα. Οι αγρότες είναι αυτοί που πληρώνουν τελικά την ασυμφωνία και τα λάθη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης για το 2023. Ούτε αυτό δεν μπόρεσαν να κάνουν σωστά! Και εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η προκαταβολή που περίμεναν πως και πως οι αγρότες μας είναι η μικρότερη που δόθηκε από το 2016! Δεν φτάνει όμως αυτό αλλά όπως ενημερώθηκα υπάρχουν ακόμα αγρότες – δικαιούχοι της Βασικής Ενίσχυσης που δεν πληρώθηκαν ούτε αυτή την κουτσουρεμένη προκαταβολή.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ στα προβλήματα των αγροτών της Αρκαδίας αφού πιστεύω ότι άλλοι συνάδελφοι θα μιλήσουν για τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες. καλύπτοντας έτσι όλο το φάσμα των αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Κοινή είναι η διαπίστωση ότι η φετινή χρονιά ήταν μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για τους αγρότες της Αρκαδίας. Η καλή μέρα από το Καλοκαίρι φάνηκε αφού η κλιματική αλλαγή δημιούργησε τα πρώτα μεγάλα προβλήματα τον Ιούλιο. Τότε που ένα ξαφνικό και έντονο μπουρίνι μαζί με σφοδρή χαλαζόπτωση προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε αμπέλια και δέντρα. Οι μεγαλύτερες ζημιές σημειώθηκαν σε μηλιές, αχλαδιές, βυσσινιές και καρυδιές αλλά και σε οπωροκηπευτικά στις περιοχές του πρώην Δήμου Κορυθίου. Η έντονη χαλαζόπτωση εκμηδένισε τις ελπίδες των πληγέντων παραγωγών να λάβουν εισόδημα από τις καλλιέργειές τους αφού η σοδειά τους είχε καταστραφεί. Κι όλα αυτά τον Ιούλιο! Τελείωσαν όλα πριν καλά καλά ξεκινήσουν. Φανταστείτε την απόγνωση αυτών των παραγωγών.

Και δεν έφτανε αυτό. Οι συνεχείς βροχοπτώσεις δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα και στην Κυνουρία. Οι ελαιοπαραγωγοί είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται. Ειδικά οι παραγωγοί της βρώσιμης ελιάς και του ελαιόλαδου είδαν να μη δένει ο καρπός λόγω των περίεργων καιρικών συνθηκών για την εποχή με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σοδειά. Και αυτή η κατάσταση επαναλήφθηκε για 2η και για μερικούς και για 3η συνεχόμενη χρονιά.

Πάμε τώρα και στα ορεινά της Αρκαδίας για να δούμε την κατάσταση που επικρατεί στους καστανοπαραγωγούς Εκεί οι παραγωγοί μιλάνε για οικονομική καταστροφή αφού οι ασθένειες του έλκους και της σφήγκας της καστανιάς σε συνδυασμό με τις αλλόκοτες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν μηδένισαν την παραγωγή του κάστανου. Από το 2020 μαθαίνω ότι η συγκεκριμένη παραγωγή είναι σταθερά μειωμένη σε ποσοστό που αγγίζει το 80%.. Το 2023 η παραγωγή είναι σχεδόν μηδενική αφού το ποσοστό της μείωσης ξεπέρασε το 90%.Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος καλλιέργειας ανά στρέμμα αγγίζει τα 500 ευρώ ενώ οι αποζημιώσεις που δόθηκαν φέτος κυμαίνονταν στα 75 με 150 ευρώ το στρέμμα.

Τέλος θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι στο τέλος του φετινού Σεπτέμβρη και ενώ οι αγρότες της Αρκαδίας προσπαθούσαν να σώσουν ότι μπορούσαν από τις ταλαιπωρημένες καλλιέργειές τους άλλο ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο τους έδωσε την χαριστική βολή. Χαλάζι μεγέθους καρυδιού που έπεσε στις περιοχές των πρώην Δήμων Μαντινείας και Βαλτετσίου κατέστρεψε ότι είχε απομείνει από το χαλάζι του περασμένου Ιουλίου. Καταστράφηκαν ολοκληρωτικά οι αμπελώνες και οι δενδροκαλλιέργειες των περιοχών αυτών. Τα αλλεπάλληλα χτυπήματα του καιρού απογοήτευσαν περισσότερο τους αγρότες και βύθισαν την ψυχολογία τους αλλά και την οικονομική τους κατάσταση. Σε μια εποχή που τα κόστη της αγροτικής παραγωγής είναι υπέρογκα οι παραγωγοί βλέπουν την κάθε χρονιά να είναι  χειρότερη μη μπορώντας να καλύψουν πλέον τα βασικά έξοδα της διαβίωσής τους.

Όλα αυτά μας οδηγούν στο τραγικό αποτέλεσμα να εγκαταλείπονται οι παραγωγές και να συρρικνώνεται ο αγροτικός πληθυσμός της Περιφέρειας. Δικιά μας υποχρέωση είναι να σταθούμε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους και να παλέψουμε προκειμένου να αλλάξει άμεσα ο κανονισμός του ΕΛΓΑ  καλύπτοντας κάθε ζημιά στην παραγωγή από φυσική αιτία. Μόνο έτσι θα εμπεδώσουμε το αίσθημα ασφάλειας που έχει ανάγκη σήμερα όσο ποτέ άλλοτε ο αγρότης για να παραμείνει στην καλλιέργειά του και στο χωράφι του.

Χαρακτηριστικές της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στον αγροτικό κόσμο της Αρκαδίας είναι οι δηλώσεις που έκανε προχθές στα ΜΜΕ ο Πρόεδρος του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού  Αρκαδίας ο οποίος τόνισε ότι η φετινή χρονιά ήταν από τις πλέον φτωχές χρονιές για την Αρκαδία. Ενδεικτικό της άσχημης φετινής χρονιάς είναι ότι η παραγωγή των αναγνωρισμένων μήλων Πιλαφά είναι φέτος μειωμένη κατά 50% Οι αγρότες περιμένουν με αγωνία τις αποζημιώσεις για να σώσουν τη χρονιά είπε ο κ. Τσοτίνας ο οποίος μάλιστα έβαλε και άλλο ένα θέμα που θα το βρουν μπροστά τους οι αγρότες. Είναι το θέμα του νερού αφού οι υπάρχουσες γεωτρήσεις και τα πηγάδια που είναι λειτουργικά δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των καλλιεργειών. Η χρονιά που έρχεται είναι τυφλή είπε ο Πρόεδρος των Αγροτών και προέβλεψε ότι αν δεν βρέξει οι καλλιέργειες του χρόνου θα είναι ελάχιστες και σε πολλά βασικά αγροτικά προϊόντα θα παρατηρηθεί έλλειψη.

Πρόσφατη έρευνα του ΕΛΓΑ έδειξε ότι το 60% του αγροτικού κόσμου της χώρας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης ενώ το 20% των αγροτών έχει εγκαταλείψει την καλλιέργεια τις τελευταίες δύο δεκαετίες Άλλη μία ενδιαφέρουσα έρευνα της EUROSTAT;έδειξε ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση  στην αύξηση των τιμών των αγροτικών προϊόντων λόγω κόστους παραγωγής. Συγκεκριμένα η Ελλάδα είναι μία μόλις μονάδα πίσω από την Πορτογαλία στην αύξηση των τιμών των αγροτικών προϊόντων με συν 21%.

Συμπερασματικά οι μειωμένες αγροτικές ενισχύσεις και το “αλαλούμ” που επικράτησε μεταξύ του αρμόδιου Υπουργείου με τον ΟΠΕΚΕΠΕ επιφέρουν την αύξηση του κόστους των αγροτικών προϊόντων με τελικό αποδέκτη τον καταναλωτή. Το εκρηκτικό μείγμα που έχει δημιουργηθεί αναμένεται να  μας γυρίσει μπούμερανγκ και να επιβαρύνει την τσέπη όλων των πολιτών αφού το μειωμένο ποσό των Αγροτικών Ενισχύσεων ήρθε σε μία χρονική στιγμή που η αύξηση του κόστους παραγωγής έχει σαν αποτέλεσμα η προκαταβολή να μην καλύπτει ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες των αγροτών, τη στιγμή μάλιστα που το αγροτικό εισόδημα πλήττεται και από τα συνδεδεμένα με την κλιματική κρίση ακραία καιρικά φαινόμενα. Είναι άδικο οι αγρότες και οι καταναλωτές αυτής της χώρας να πληρώνουν τα σπασμένα ενός κατά τα άλλα επιτελικού κράτους.

Ρωτάμε λοιπόν τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες αλλά και τις περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης:

Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσουν όλοι αυτοί για να αποκατασταθεί αυτή η κατάφωρη αδικία για τους αγρότες;

Πότε θα καλυφτούν οι κενές θέσεις για την τεχνική υποστήριξη που προέβαλε ως βασική δικαιολογία η Δκση του ΟΠΕΚΕΠΕ;

Υπάρχει τελικά τρόπος να επιστρέψει η βασική ενίσχυση των αγροτών τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα από άλλες χρηματοδοτικές πηγές;

Με αυτές τις ερωτήσεις κλείνω την τοποθέτησή μου ευελπιστώντας ότι η επόμενη σύνθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου και ιδιαίτερα η νέα Περιφερειακή Αρχή θα σταθεί πιο κοντά στους αγρότες της Πελοποννήσου, θα δημιουργήσει νέα δεδομένα για την επίλυση των προβλημάτων τους και θα φέρει περισσότερα αποτελέσματα από την απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή. 

Δυστυχώς πολλοί από εμάς δεν θα είμαστε εδώ για να στηρίξουμε με την ψήφο μας όλες αυτές τις επιλογές. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις για το αγροτικό ζήτημα που πρέπει κάποια στιγμή να το αντιμετωπίσουμε όλοι με την ανάλογη σοβαρότητα και να το δούμε ως βασική προτεραιότητα για την επόμενη μέρα της Περιφέρειας. Και όλα αυτά πριν να΄ ναι πολύ αργά.

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.

Related posts

Την Τρίτη 2 Ιανουαρίου η εκλογή του νέου Προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου

Arcadia Spot GZ

Τριαντάφυλλος Σωτηρόπουλος στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το γήπεδο Δημητσάνας

ArcadiaSpot Team

 Τριαντάφυλλος Σωτηρόπουλος :”Η Περιφέρεια έχει ξεχάσει τουριστικά τη Νότια Κυνουρία και όλους τους μικρούς Δήμους”

ArcadiaSpot Team

Leave a Comment