Δήμος Τρίπολης Επικαιρότητα Κοινωνικά Τοπικά Νέα

Ψήφισμα – Κόλαφος για ΒΙΠΕ Τρίπολης: “Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να καταντήσει την Αρκαδία, σε χαβούζα της Πελοποννήσου”

Τα Συνταξιουχικά Σωματεία Αρκαδίας, μαζί με το Σωματείο εργαζομένων στις εμπορικές επιχειρήσεις & υπηρεσίες στα καταστήματα και Λ.Ε. Ν. Αρκαδίας εξέδωσαν ψήφισμα κατά της εγκατάστασης μονάδας παραγωγής βιοαερίου στη ΒΙΠΕ Τρίπολης.

Δηλώνουν χαρακτηριστικά πως “δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να καταντήσει την Αρκαδία, σε χαβούζα της Πελοποννήσου“.

Αναλυτικά το ψήφισμα αναφέρει:

“Εμείς τα συνεργαζόμενα Συνταξιουχικά Σωματεία Αρκαδίας, μαζί με το Σωματείο εργαζομένων στις εμπορικές επιχειρήσεις & υπηρεσίες στα καταστήματα και Λ.Ε. Ν. Αρκαδίας, που συγκαλέσαμε σύσκεψη φορέων την 14-2-2024, στην αίθουσα ΟΕΒΑ, στην οδό Καλαμάτας αρ. 113 στην Τρίπολη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων Εργατοϋπαλληλικών Σωματείων Ν. Αρκαδίας, της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Αρκαδίας, των Προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων της περιοχής όμορων Κοινοτήτων της Τρίπολης, των Πολιτιστικών Συλλόγων κάθε γειτονιάς της Τρίπολης, του Συλλόγου Βιομηχανικών και Βιοτεχνικών επιχειρήσεων της ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης και αρκετούς συμπολίτες μας, ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΑΔΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ στη ΒΙΠΕ Τρίπολης, αφού ακούσαμε όλους τους ομιλητές, πάνω στο θέμα, αποφασίσαμε την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:

Διαπιστώνουμε: Ότι ενώ υπάρχουν έντονες αντιδράσεις κατοίκων και φορέων για την μη λειτουργία τέτοιου είδους μονάδων στο Ν. Αρκαδίας, που συνέβαλαν να ληφθούν ομόφωνες αποφάσεις του ΠΕΣΥ Πελοποννήσου και του Δημοτικού Συμβουλίου της Τρίπολης, κάποιοι αμετανόητοι επαγγελματίες, κάτω από την οσμή παχυλών επιδοτήσεων, προσπαθούν να αναβιώσουν το ζήτημα ίδρυσης μονάδας βιοαερίου στην «Μπέλπερη», αλλά ακόμη ζητούν και την δημιουργία δεύτερης παρόμοιας στην ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης, σε απόσταση λίγων μέτρων από τον Συνοικισμό Κολοκοτρώνη, τις Εργατικές Κατοικίες και το κέντρο της Τρίπολης

Επισημαίνουμε: Ότι η δημιουργία τέτοιων μονάδων, που επεξεργάζονται υπολείμματα σφαγείων, ζωικών αποβλήτων, τυροκομείων, πτηνοτροφείων, ελαιουργείων, ψαριών, αίματος και ότι βρώμικο υπάρχει, όχι μόνο στην γύρω περιοχή, αλλά και από όλη την Πελοπόννησο, θα συγκεντρώνονται στην ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης, για παραγωγή βιοαερίου, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία των εργαζομένων και των επαγγελματιών που στεγάζονται σε αυτή, αλλά και ολόκληρη την Τρίπολη και τις γύρω Κοινότητες, που συνορεύουν με αυτή. Όλα αυτά, δεν είναι δικές μας διαπιστώσεις. Μία προσεκτική μελέτη και αυτής της αμφιλεγόμενης περιβαλλοντικής μελέτης που έχει κατατεθεί, στις αρμόδιες αρχές, σε περίπτωση ατυχήματος, παραπέμπει τη λύση του προβλήματος στις Κρατικές Υπηρεσίες και αυτοί περιορίζονται μόνο: «Να ειδοποιούν τις κατάλληλες υπηρεσίες επειγόντων περιστατικών, δίνοντας όσο πιο πολλές πληροφορίες, σχετικά με το συμβάν ή το ατύχημα και τις ουσίες που περιλαμβάνονται, όσο τούτο είναι δυνατόν», δηλαδή η επιχείρηση το μόνο που έχει να κάνει είναι να εισπράξει τις επιδοτήσεις και τα κέρδη και το Κράτος και οι τοπικοί φορείς, να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.

Παρατηρούμε: Ακόμη στην ίδια μελέτη και στα κριτήρια επιλογής που παρέχονται στον επενδυτή, για τη λειτουργία αυτής της μονάδας, στην ΒΙ.ΠΕ., Τρίπολης (δρόμοι, νερό, ρεύμα, τηλέφωνα, βιολογικός καθαρισμός, υπηρεσίες, όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, αεροδρόμιο, λιμάνια, σιδηροδρόμους) κ.λ.π., υπάρχουν και ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, με ότι υπονοούν για αυτό, αλλά «δεν υπάρχουν και μετρήσεις ατμοσφαιρικών ρύπων», δηλαδή με λίγα λόγια, αφού υπάρχει και μία περιοχή χωρίς ρύπανση, πρέπει να δηλητηριασθεί, με τοξικά αέρια και μοναδικό όφελος, σε αυτούς που μας τα δίνουν όλα στο χέρι, τη δημιουργία μόνο δύο μόνιμων θέσεων εργασίας, σε μία μονάδα 24ωρης λειτουργίας, που θα επεξεργάζεται 75 τόνους την ημέρα απόβλητα, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για έναν επιβλέποντα τεχνικό και έναν φύλακα της μονάδας

Δηλώνουμε: Ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να καταντήσει την Αρκαδία, σε χαβούζα της Πελοποννήσου, εάν ληφθεί υπ’ όψιν, ότι παρόμοιες μονάδες, έχουν εγκατασταθεί τελευταία στην Αρκαδία (Παλαιόχουνη, Αθήναιο) και πρόκειται να τοποθετηθούν και άλλες ρυπογόνες και επικίνδυνες, όπως οι μονάδες αποθήκευσης «πράσινης ενέργειας». Θα επαναληφθούν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις «της Μπέλπερης», σε όποιον επιχειρήσει με πλάγια μέσα εν κρυπτώ και με διαφόρων ειδών δωροδοκίες, να επαναφέρει στην επιφάνεια παρόμοια ζητήματα δημιουργίας ρυπογόνων μονάδων στο Νομό μας.

Εξουσιοδοτούμε: Τα Σωματεία που υπογράφουν την Πρόσκληση για τη σημερινή συγκέντρωση, να υποβάλλουν το παρόν ψήφισμα, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, το Περιφερειακό και Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίπολης, τους Βουλευτές του Ν. Αρκαδίας, τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των Κομμάτων και τα τοπικά ΜΜΕ.”

Related posts

ΣΕΒΙΠΕΤ ΓΙΑ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΑΤ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΣΤΗ ΒΙΠΕ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment