Top News Επικαιρότητα Στήλες Υγεία

Εγκυμοσύνη και μητρότητα στα χρόνια του κορωνοϊού

egumosini_kai_mhtrothta_sta_xronia_tou_koronoiou

Εγκυμοσύνη και μητρότητα στα χρόνια του κορωνοϊού.

Η εγκυμοσύνη και η μητρότητα είναι ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στη ζωή ενός ζευγαριού. Τι γίνεται όμως όταν αυτό συμβαίνει την εποχή του κορωνοιού; Τι προβλήματα μας δημιουργεί; Και τι ρόλο παίζει το άγχος στη ζωή μιας εγκυμονούσας και μιας νέας μαμάς; Τι προκλήσεις καλείται να αντιμετωπίσει;

Ο κορωνοϊός εδώ και δύο χρόνια, είναι ένα δυσάρεστο κεφάλαιο στην καθημερινότητά μας. Καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε, και να προχωρήσουμε την ζωή μας με νέα δεδομένα, προσπαθώντας να προσαρμοστούμε σε μία κατάσταση που δεν φαίνεται να έχει τελειωμό.

Η ζωή πάντα κοιτάζει μπροστά και προχωρά κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Η εγκυμοσύνη.

Είναι γεγονός πως, η πιο όμορφη περίοδος στην ζωή των περισσότερων γυναικών είναι η εγκυμοσύνη. Η πιο γλυκιά αναμονή. Το σημαντικότερο κεφάλαιο της μέχρι τώρα ζωής μας.

Άλλες δεν δυσκολευτήκαμε να δούμε την ροζ γραμμούλα που τόσο θέλαμε στο τεστ εγκυμοσύνης. Πολλές από εμάς όμως κοπιάσαμε πολύ. Βιώσαμε ήδη μεγάλο άγχος, ίσως και μία σειρά από επίπονες και δύσκολες εξετάσεις. Όμως να, επιτέλους! Τα καταφέραμε! Και τώρα;

Τώρα ήρθε ο κορωνοϊός και δεν φαίνεται να θέλει να φύγει… Εγκυμοσύνη και μητρότητα στα χρόνια του κορωνοϊού, δύσκολο έργο. Και εμείς; Τι κάνουμε εμείς; Δεν μας έφτανε το άγχος να πάνε όλα καλά, τώρα θα έχουμε και αυτό; Και τώρα που έχουν περάσει δύο χρόνια και ξέρουμε τι εστί κορωνοίός, κάναμε καλά που θελήσαμε να αποκτήσουμε αυτό που τόσο λαχταρούσαμε;

Η απάντηση είναι ναι! Φυσικά και ναι. Πάμε να δούμε μαζί μερικά από τα συναισθήματα και τις δυσκολίες που μας έχει επιφέρει αυτή η κατάσταση και τι μπορούμε να κάνουμε για να νιώσουμε πιο όμορφα!

Πρέπει να θέσω τον εαυτό μου σε μόνιμη καραντίνα;

Φυσικά και όχι. Στην εγκυμοσύνη η ζωή μας συνεχίζεται κανονικά και δεν συμπεριφερόμαστε “σαν άρρωστες”! Η ψυχολογία κατά την εύθραυστη αυτή περίοδο παίζει ίσως τον σημαντικότερο ρόλο, στο να κυλήσουν όλα ομαλά. Αν δεν υπάρχει σοβαρός ιατρικός λόγος δηλαδή είτε κάποια επιπλοκή της εγκυμοσύνης είτε νόσηση της εγκυμονούσας είτε ατόμου που την υποχρεώνει σε καραντίνα, τότε η καθημερινότητα δεν πρέπει να αλλάζει.

Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε την νέα πραγματικότητα. Για παράδειγμα, για να μπορέσεις να προστατευτείς όσο το δυνατόν καλύτερα απέφυγε τον συνωστισμό όπου βρίσκεται πολύς κόσμος σε κλειστό χώρο. Απέφυγε δηλαδή τα σούπερ μάρκετ ή τις αγορές κλειστού τύπου. Αν δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς, επέλεξε ώρες που συγκεντρώνεται λιγότερος κόσμος.

Μην απομονώνεσαι και μην στερήσαι αγαπημένα πρόσωπα και φίλους.

Το καλύτερο φάρμακο είναι η διασκέδαση! Να βγαίνεις έξω και να συναντάς αγαπημένα πρόσωπα! Αν δεν θέλεις να έρθουν σπίτι και θέλεις να ξεσκάσεις προτίμησε ένα πάρκο για περίπατο. Δεν θα βρίσκεσαι σε κλειστό χώρο με συνωστισμό και θα κάνεις και καλό σε σένα με το περπάτημα! Εφόσον το επιτρέπει ο γιατρός φυσικά.

Αν φοβάσαι φόρα τη μάσκα σου

Η εγκυμοσύνη και μητρότητα στα χρόνια του κορωνοϊού, μπορεί να μας φέρει ένα σύμμαχο. Η μάσκα μας προστατεύει ενάντια στον κορωνοϊό. Μας προστατεύει όμως και από πολλά άλλα μικρόβια και ιούς που κυκλοφορούν! Αν αυτό σε κάνει να νιώθεις περισσότερο ασφαλής τότε go for it!

Απέφυγε δυσάρεστες ειδήσεις και γεγονότα.

Απέφυγε να ενημερώνεσαι από την τηλεόραση και μην ακούς συνεχώς δυσάρεστες ειδήσεις. Διάβασε το αγαπημένο σου site, ενημερώσου για ότι σε ενδιαφέρει. Αγόρασε ένα βιβλίο σχετικά με την εγκυμοσύνη και το μωρό που έρχεται. Σίγουρα θα μάθεις πολλά!

Η ώρα του τοκετού

Η μεγάλη στιγμή έφτασε! Εννέα ολόκληρους μήνες περίμενες για αυτήν ακριβώς την στιγμή. Να συναντήσεις το μικρό θαυματάκι σου! Τίποτα όμως δεν θυμίζει την προ κορωνοϊού εποχή. Αυτή με τις γεμάτες από συγγενείς και φίλους αίθουσες αναμονής. Ούτε τα επισκεπτήρια υπάρχουν πια. Τότε που γέμιζαν τα δωμάτια με χαρούμενους παππούδες και γιαγιάδες, θείες θείους και πολλούς φίλους!

Η σημερινή σκληρή πραγματικότητα απαιτεί τεστ ανίχνευσής κορωνοίού πριν τον τοκετό.

Αν είσαι από τις τυχερές και ξέρεις πότε θα γεννήσεις κάνεις τεστ μέχρι και δύο ημέρες πριν. Αν τα νερά σπάσουν ξαφνικά ή σε πιάσουν πόνοι, τότε θα περάσεις ένα εξτρά άγχος μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα.

Ω ναι, εσύ μπορεί να ετοιμάζεσαι να γεννήσεις και ακόμα να περιμένεις τα τεστ του κορωνοίού. Τι γίνεται τότε; Αν δεν προλάβεις μην σκοτίζεσαι. Τα μαιευτήρια έχουν διαμορφώσει ειδικές αίθουσες για τοκετούς των οποίων τα αποτελέσματα για κορωνοϊό δεν έχουν βγει ακόμη!

Εδώ να σημειώσω ότι είναι πολύ σημαντικό να προσέχετε να μην κολλήσετε κορωνοϊό και βγείτε θετικές την ημέρα του τοκετού, γιατί τότε θα πρέπει να μεταφερθείτε σε νοσοκομείο αναφοράς για περιστατικά κορωνοϊού. Δυστυχώς, χωρίς να ακολουθήσει ο γιατρός και η μαία σας.

Επισκεπτήρια και κόσμος

Ένα άλλο κομμάτι είναι αυτό των επισκεπτηρίων. Και ενώ πολλές από εσάς σκέφτεστε ότι στο δωμάτιο θέλετε τουλάχιστον το πρώτο βράδυ και τον σύζυγο και τη μαμά σας. Και εφόσον μόνο ένας μπορεί να είναι ο συνοδός σας καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονή σας στο μαιευτήριο. Από προσωπική εμπειρία θα σας πω να μην στεναχωριέστε καθόλου.

Η μαίες είναι καταπληκτικές και θα σας βοηθήσουν σε ότι χρειαστείτε!

Η Εγκυμοσύνη και η μητρότητα στα χρόνια του κορωνοϊού είναι ένα δύσκολο αλλά και όμορφο ταξίδι ταυτόχρονα. Η χαρά για τον ερχομό ενός μωρού είναι μεγάλη και δεν μπορεί να αφήσει ασυγκίνητο κανέναν. Όμως ενώ από τη μία δεν θα μπορούν να σας επισκεφθούν όσοι θα ήθελαν για να σας ευχηθούν εγώ θα σας πω, πως αυτό είναι ότι καλύτερο για εσάς.

Μετά τον τοκετό χρειάζεστε ξεκούραση και ηρεμία. Έχετε πολλές σκέψεις και νέα άγχη για την νέα πραγματικότητα και για το πως θα την αντιμετωπίσετε. Έτσι το να μην έχετε πολύ κόσμο και φασαρία είναι ότι καλύτερο και για το μωρό και για την μαμά!

Αφιερώστε χρόνο για να γνωριστείτε με το μικρό σας πλασματάκι, απολαύστε στιγμές μαζί με τον σύζυγο σας. Όταν θα περάσει ο καιρός θα αναπολείτε ακόμα και τις στιγμές του μαιευτηρίου.

Για επισκέψεις έχετε όλο τον καιρό μπροστά σας. Ευτυχώς υπάρχουν και οι βιντεοκλήσεις!

Τα καταφέρατε! Είστε στο σπίτι σας!

Όλα πήγαν κατ’ ευχήν και η ημέρα εξόδου από το μαιευτήριο έφτασε! Αυτό δεν σημαίνει πως παύετε να είστε όσο προσεκτικές ήσασταν στην εγκυμοσύνη. Τώρα χρειάζεται ίσως και περισσότερη προσοχή αφού το μωράκι σας δεν έχει χτίσει το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Καλό θα ήταν να περιορίσετε τις επισκέψεις σας σε παππούδες, γιαγιάδες, θείους και θείες. Όχι γιατί δεν υπολογίζετε τους άλλους. Και σίγουρα όχι γιατί δεν θα σας προσέξουν εκείνοι! Όμως, όλοι μας έχουμε την δική μας καθημερινότητα, τις επαφές και την δουλειά μας. Μπορεί άθελά τους να μεταφέρουν κάτι που σίγουρα δεν θέλουμε για τον πρώτο καιρό.

Πάρτε τον χρόνο σας. Όλα είναι αλλιώς τώρα. Όλα είναι λίγο πιο ροζ ή πιο μπλε ή και από τα δύο!!

Απολαύστε το, απολαύστε την εγκυμοσύνη σας ακόμα και σε τέτοιους δύσκολους καιρούς.

Η σκέψη ότι ένα μωρό έρχεται και ο ίδιος ο ερχομός του, είναι από μόνο του ότι πιο αισιόδοξο!


Related posts

4η δόση εμβολίου: Τη Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού για τους άνω των 30 ετών

#omada_Arcadia_Spot*

Τζιούμης Κώστας: ”Αποχαιρετισμός σε έναν φίλο”

#omada_Arcadia_Spot*

Συλλυπητήρια Παναρκαδικού Α.Ο. για τον θάνατο του Μπάμπη Σκορπίδα

#omada_Arcadia_Spot*

Leave a Comment