Η βία κατά των γυναικών είναι η μάστιγα της εποχής.
Τι ορίζεται ως βία κατά των γυναικών; Ποια είναι τα είδη της βίας; Που μπορούμε να απευθυνθούμε για βοήθεια;
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 35% των γυναικών παγκοσμίως έχει υποστεί ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία.
«Η βία κατά των γυναικών είναι ο όρος που έχει δωθεί για να περιγράψει επακριβώς την σχέση ισχύος μεταξύ των δύο φίλων. Άντρες και γυναίκες βρίσκονται σε μία διαρκή πάλη μεταξύ τους με αποτέλεσμα πολλές φορές η κατάσταση να παρεκτρέπεται και να φεύγει εκτός ορίων.
Τα όρια του κάθε ανθρώπου θα πρέπει να γίνονται απολύτως κατανοητά και προπάντων σεβαστά. Η καταπάτηση των ορίων ενός ανθρώπου, μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες συμπεριφορές, πολλές φορές σε τραυματισμό ή ακόμα και στον θάνατο.
“Το 58% των 87.000 γυναικών που σκοτώθηκαν παγκοσμίως το 2017, σκοτώθηκαν από άμεσους συνεργάτες, συντρόφους ή μέλη της οικογένειάς τους.”
Η βία κατά των γυναικών είναι η μάστιγα της εποχής. Αποτελεί σημαντικό ποσοστό ως αιτία θανάτου των γυναικών και πρόκληση αναπηρίας σε ηλικίες μεταξύ 16-44 ετών. Είναι φαινόμενο που δεν ξεχωρίζει χώρες, κοινωνικές τάξεις ή επίπεδο μόρφωσης. Αυτό σημαίνει πως μία γυναίκα η οποία έχει σπουδάσει και είναι καταρτισμένης επαγγελματικά έχει τις ίδιες πιθανότητες να κακοποιηθεί με μία γυναίκα που ζει σε μία υποβαθμισμένη χώρα και πιθανόν με λιγότερα δικαιώματα.
Κάθε μέρα στον κόσμο, 137 γυναίκες σκοτώνονται από κάποιο μέλος της οικογένειάς τους.
Σωματική βία
Κάθε είδους τραυματισμός ή κάκωση που δεν οφείλονται σε ατυχήματα. Είτε αυτά χρήζουν άμεσης βοήθειας από ειδικό είτε όχι. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ακουμπά κανέναν χωρίς την θέληση του.
1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της.
Λεκτική κακοποίηση
Ως λεκτική κακοποίηση θεωρείται οτιδήποτε έχει να κάνει με χρήση επιθετικών, προσβλητικών χαρακτηρισμών προς το θύμα. Αυτή η βία κάνει το θύμα να πιστεύει πως εκείνο φταίει για αυτό που συμβαίνει. Αποδυναμώνει το σθένος του χαρακτήρα και τις αντοχές του ατόμου. Τα αρνητικά συναισθήματα που το κατακλύζουν το αποστρέφουν από το να μιλήσει και να ζητήσει βοήθεια.
ΟΗΕ: μία στις τρεις γυναίκες έχουν βιώσει κάποιας μορφής φυσική ή σεξουαλική βία από την ηλικία των 15 ετών.
Σεξουαλική κακοποίηση
Η σεξουαλική κακοποίηση έχει πολλές μορφές. Μπορεί να είναι και λεκτική. Εκεί το θύμα αναγκάζεται να υποστεί ¨κοπλιμέντα¨ με τα οποία δεν συμφωνεί. Η σεξουαλική κακοποίηση μπορεί να γίνει μέσα στην οικογένεια ή τον εργασιακό χώρο. Η συνεχής σεξουαλική κακοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς ψυχικούς τραυματισμούς ή ακόμα και κοινωνικό αποκλεισμό. Κακοποίηση δεν είναι μόνο η πράξη αλλά οτιδήποτε γίνεται χωρίς την συναίνεση και των δύο ανθρώπων και ακόμη χειρότερα υπό την απειλή και τον φόβο. Κοινώς με την βία.
Βιασμός
1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού
Η ερωτική συνεύρεση μεταξύ δύο ατόμων όπου ο ένας, η γυναίκα, το κάνει χωρίς την συναίνεση της. Βιασμός είναι ακόμα και όταν δεν υπάρχει η ολοκλήρωση της σεξουαλικής πράξης ακόμα. Το θύμα αναγκάζεται να συμμετέχει ή να παρακολουθήσει κάτι με το οποίο δεν συμφωνεί. Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου, πως ο βιασμός μπορεί να γίνει οπουδήποτε και σε οποιαδήποτε στιγμή. Μπορεί να έχουν δοθεί ” σήματα κινδύνου” μπορεί όμως και να γινεί εντελώς ξαφνικά.
Το κίνημα #MeToo
" Μαζί σπάμε την σιωπή"
Η βία κατά των γυναικών είναι η μάστιγα της εποχής. Για αυτόν τον λόγο δημιουργήθηκε το κίνημα #MeToo. Το κίνημα #MeToo, ήρθε στην Ελλάδα και έγινε γνωστό το 2020. Υπήρχε ήδη όμως στην Αμερική και έσωσε πολλές γυναίκες. Τα θύματα βρήκαν τον τρόπο και την δύναμη να μιλήσουν. Να μιλήσουν και να ακουστούν. Να ακουστούν και να δικαιωθούν.
Μότο του #MeToo είναι το ” Μαζί σπάμε την σιωπή”. Με το μήνυμα αυτό το #MeToo θέλει να δώσει την δύναμη και το θάρρος που λείπει στο θύμα ώστε να βγει μπροστά και να μιλήσει. Να σπάσει την σιωπή του και χωρίς ντροπή να καταγγείλει όσα του συνέβησαν ώστε να μπορέσει να δικαιωθεί.
Που μπορούμε να απευθυνθούμε για βοήθεια:
Οποιοσδήποτε άνθρωπος, σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του και σε οποιοδήποτε σημείο, αν τύχει και βρεθεί θύμα κακοποίησης με οποιαδήποτε μορφή, θα πρέπει να ζητήσει βοήθεια.
Σε αρκετές χώρες, κατά την περίοδο της πανδημίας και κυρίως στη φάση των περιοριστικών μέτρων, πενταπλασιάστηκαν οι κλήσεις στις γραμμές υποστήριξης θυμάτων.
- 15900 To Δίκτυο Συμβουλευτικών Κέντρων και Ξενώνων της ΓΓΟΠΙΦ. Αριθμεί 20 ξενώνες και 42 συμβουλευτικά κέντρα, ενώ λειτουργεί και την Τηλεφωνική Γραμμή SOS .
- 100 Άμεση Δράση .
- 1056 Γραμμή sos για εφήβους και παιδιά και γονείς
- 11188 Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος
- Συμβουλευτικά κέντρα Womensos.gr
25 Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας των Γυναικών
Η βία κατά των γυναικών είναι η μάστιγα της εποχής και πρέπει να μπει ένα τέλος. Οι γυναίκες δεν είναι αδύναμες και δεν πρέπει να συμπεριφέρονται σαν να είναι. Οι κοινωνίες εξελίσσονται και μαζί τους πρέπει να εξελισσόμαστε και εμείς.
Τώρα ήρθε η στιγμή. Τώρα μπορείς να βγεις μπροστά και να μιλήσεις. Χωρίς ντροπή. Χωρίς ανοχή. Χωρίς οίκτο. Για να δικαιωθείς.
Το οφείλεις σε σένα. Αλλά και σε εκείνες που δεν τα κατάφεραν και χάθηκαν…