Ελλάδα Επικαιρότητα

Εκσυγχρονισμός Ακαδημίας Αθηνών: Στόχος η ενίσχυση της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της έρευνας

Εκσυγχρονισμός Ακαδημίας Αθηνών

Εκσυγχρονισμός Ακαδημίας Αθηνών: Στόχος η ενίσχυση της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της έρευνας. Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό της Ακαδημίας Αθηνών. Το σχέδιο νόμου έχει στόχο να ενισχύσει τη διαφάνεια και την εξωστρέφεια της Ακαδημίας, να αξιοποιήσει την επιστημονική γνώση και την τεχνογνωσία της, και να εκσυγχρονίσει σημαντικά τη λειτουργία της.

Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου προβλέπει τα εξής:

  • Κατάργηση αναχρονιστικών διατάξεων: Το σχέδιο νόμου καταργεί διατάξεις που είναι ξεπερασμένες και εμποδίζουν την αποτελεσματική λειτουργία της Ακαδημίας.
  • Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων: Το σχέδιο νόμου αποκέντρωση ορισμένες αρμοδιότητες από το προεδρείο της Ακαδημίας σε άλλα όργανά της, ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά της.
  • Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών εκλογής και επιλογής μελών: Το σχέδιο νόμου απλοποιεί και επιταχύνει τις διαδικασίες εκλογής και επιλογής μελών της Ακαδημίας, ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικές και διαφανείς. Εκσυγχρονισμός Ακαδημίας Αθηνών
  • Ρητή και δεσμευτική κατοχύρωση του θεσμού των υποτροφιών: Το σχέδιο νόμου κατοχυρώνει ρητά και δεσμευτικά τον θεσμό των υποτροφιών που απονέμει η Ακαδημία, ενισχύοντας τον κοινωνικό της ρόλο.
  • Εισαγωγή ρυθμίσεων για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της περιουσίας και της συνεργασίας με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς: Το σχέδιο νόμου εισάγει ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της περιουσίας της Ακαδημίας και τη συνεργασία της με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.
  • Εμπλουτισμός των σκοπών και των γνωστικών αντικειμένων: Το σχέδιο νόμου εμπλουτίζει τους σκοπούς και τα γνωστικά αντικείμενα της Ακαδημίας, αναβαθμίζοντας τον ρόλο της.

Η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου 2024

Related posts

Νομοσχέδιο Υγείας: Ρυθμίσεις για τον Ενισχυμένο Αγώνα ενάντια στην Πανδημία και την Βελτίωση του Συστήματος Υγείας

Arcadia Spot GZ

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων

Arcadia Spot GZ

Μαρινάκης: Ιστορική Ψήφιση Νομοσχεδίου για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment