Ελλάδα Επικαιρότητα Οικονομία

ΕΝΦΙΑ 2024: Πληρωμή σε 11 δόσεις και έκπτωση 10% για ασφαλισμένα ακίνητα

ΕΝΦΙΑ : Τα πρώτα εκκαθαριστικά έρχονται τον Απρίλη

ΕΝΦΙΑ 2024: Πληρωμή σε 11 δόσεις και έκπτωση 10% για ασφαλισμένα ακίνητα.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2024 σε 11 δόσεις αντί για 10, όπως έχει γίνει μέχρι σήμερα. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί τον Απρίλιο, ένα μήνα νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, ενώ η τελευταία θα πρέπει να εξοφληθεί τον Φεβρουάριο του 2025.

Η αλλαγή αυτή γίνεται για να ενσωματωθεί η νέα έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους έναντι φυσικών καταστροφών. Η έκπτωση θα υπολογιστεί αναλογικά με τη διάρκεια της ασφάλισης, με 10% για ασφάλιση 12 μηνών, 7,5% για 9 μήνες, 5% για 6 μήνες και 2,5% για 3 μήνες.

Τα στοιχεία των ασφαλιστηρίων συμβολαίων κατοικίας έχουν ήδη αποσταλεί στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ που θα ανοίξει μέσα στην εβδομάδα και να επικυρώσουν τα στοιχεία που αναγράφονται.

Όσοι φορολογούμενοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2023, θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο ακινήτων που πλήρωσαν και πέρσι. Όμως, χιλιάδες άλλοι, θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο από ότι πλήρωσαν το 2023, επειδή απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά, ή απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (πλήρη η ψιλή κυριότητα, επικαρπία), ή τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους, ή εμφάνισαν πέρσι στους δήμους τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους.

Αντίθετα, όσοι φορολογούμενοι πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα στα παιδιά ή τα εγγόνια τους θα δουν μειωμένο το φετινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Επίσης, υπολογίζεται ότι πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι θα έχουν εκπτώσεις έως και 50% ή και απαλλαγή με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. ΕΝΦΙΑ 2024

Related posts

ΕΝΦΙΑ 2024: Βήμα- βήμα η διαδικασία

Arcadia Spot KP

ΕΝΦΙΑ : Τα πρώτα εκκαθαριστικά έρχονται τον Απρίλη

Arcadia Spot GZ

Οδηγίες για την Υποβολή Αίτησης για την Έκπτωση ΕΝΦΙΑ στο myPROPERTY

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment