Ελλάδα Επικαιρότητα Οικονομία

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε δύο νέες δράσεις ενίσχυσης νέων και υπό σύσταση μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε δύο νέες δράσεις

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε δύο νέες δράσεις ενίσχυσης νέων και υπό σύσταση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» ΕΣΠΑ 2021-2027.

Η πρώτη δράση αφορά στη γενική ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η δημόσια δαπάνη της δράσης ανέρχεται σε 190 εκατομμύρια ευρώ. Δικαιούχοι είναι υπό ίδρυση και νεοσύστατες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που πληρούν ορισμένους όρους και προϋποθέσεις. Οι αιτήσεις χρηματοδότησης μπορούν να ανέρχονται από 30.000 έως 400.000 ευρώ. Η επιχορήγηση ανέρχεται σε ποσοστό 45% επί των υποβαλλόμενων δαπανών. Το ποσοστό ενίσχυσης μπορεί να αυξηθεί κατά 10% εάν η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη, σεισμόπληκτη, πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρό νησί, και επιπλέον 5% εάν η επιχείρηση δημιουργήσει τουλάχιστον μία θέση εργασίας τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης.

Η δεύτερη δράση αφορά στην ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων. Η δημόσια δαπάνη της δράσης ανέρχεται σε 160 εκατομμύρια ευρώ. Δικαιούχοι είναι υπό ίδρυση και νεοσύστατες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, που πληρούν ορισμένους όρους και προϋποθέσεις. Οι αιτήσεις χρηματοδότησης μπορούν να ανέρχονται από 80.000 έως 400.000 ευρώ. Το ποσοστό δημόσιας χρηματοδότησης ανέρχεται έως 45% του προϋπολογισμού της αίτησης χρηματοδότησης. Το ποσοστό ενίσχυσης μπορεί να αυξηθεί κατά 10% εάν η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη, σεισμόπληκτη, πυρόπληκτη, πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρό νησί, και επιπλέον 5% εάν η επιχείρηση δημιουργήσει τουλάχιστον 0,2 θέσεις εργασίας τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) από τις 18 Δεκεμβρίου 2023 έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024.

Οι δράσεις αυτές αναμένεται να ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα.

Related posts

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων για επιχορήγηση επιχειρήσεων: Δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας για ανέργους

Arcadia Spot GZ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ: Ειδοποίηση για περιστατικά εξαπάτησης ελληνικών επιχειρήσεων στην Τουρκία

Arcadia Spot GZ

Πρόγραμμα “Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις”:Επιδότηση έως και 10000 ευρώ

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment