Ελλάδα Επικαιρότητα Οικονομία

Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το έτος 2022 λήγει αύριο.

Ποιες φορολογικές δηλώσεις πρέπει

Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το έτος 2022 λήγει αύριο.

Ο χρόνος σχεδόν ολοκληρώνεται για περίπου 300.000 φορολογούμενους, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση. Επίσης, οι άνθρωποι που επιθυμούν να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις στη δήλωσή τους, μπορούν να το κάνουν χωρίς να αντιμετωπίζουν πρόστιμα.

Η προθεσμία για υποβολή εκπνέει το μεσημέρι (15:00) της Πέμπτης 31 Αυγούστου. Οι φορολογούμενοι που δεν προλάβουν να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι τότε, ενδέχεται να επιβαρυνθούν με πρόστιμα που κυμαίνονται από 100 έως 500 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), το 86,61% των φορολογούμενων έχει ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία υποβολής της φορολογικής τους δήλωσης μέχρι σήμερα.

Τέλος χρόνου για τις φορολογικές δηλώσεις Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

  • Έως αύριο Πέμπτη 31/8 στις 15:00
  • Για περίπου 300.000 φορολογούμενους
  • Διπλή δόση (Ιουλίου – Αυγούστου) έως αύριο
  • Χωρίς πρόστιμο: όσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα αρχική και τροποποιητική δήλωση και ο φόρος < 100€

Τι πρέπει να πληρώσουμε έως αύριο

Φόρος εισοδήματος: 2η δόση
ΕΝΦΙΑ: 4η δόση

Διπλή δόση Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι εκείνοι που δεν είχαν υποβάλλει τη φορολογική τους δήλωση μέχρι τις 31 Ιουλίου και το έκαναν αργότερα, θα πρέπει να πληρώσουν διπλή ποσότητα. Αυτή αφορά τόσο τον φόρο του Αυγούστου όσο και αυτόν του Ιουλίου.

Όσον αφορά την έκπτωση του 3%, αυτή δεν ισχύει πλέον για όσους δεν υπέβαλαν τη δήλωσή τους μέχρι τα τέλη του Ιουλίου. Η τελευταία πληρωμή αναμένεται να γίνει τον Φεβρουάριο του 2024.

Σε ό,τι αφορά όσους φορολογούμενους οφείλουν φόρο, υπάρχουν ποικίλες επιλογές για την αποπληρωμή του, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 8 δόσεων που προσφέρονται από το Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την νομοθεσία, υπάρχει η δυνατότητα για όσους έχουν οφειλές προς το δημόσιο να επωφεληθούν από τις μόνιμες ρυθμίσεις που προσφέρονται από το Υπουργείο Οικονομικών.

Ο φόρος εισοδήματος μπορεί να αποπληρωθεί:

• Εφάπαξ καταβολή. Αν ο λογαριασμός της Εφορίας είχε εξοφληθεί στο σύνολό του έως και 31 Ιουλίου, ο φορολογούμενος εξασφάλιζε έκπτωση 3%.

• Πάγια ρύθμιση. Η πάγια ρύθμιση προσφέρει έως 24 δόσεις οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις. Για την ένταξη στη ρύθμιση δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση

• Για εκείνους που έχουν πιστωτική κάρτα και το διαθέσιμο όριο μπορούν να εξοφλήσουν τον φόρο έως και 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις. Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παράλληλα να σημειωθεί ότι εκείνοι οι οποίοι έχουν ήδη υποβάλει δήλωση ή θα υποβάλλουν τις επόμενες ημέρες και διαπιστώσουν λάθη οι παραλείψεις που αυξάνουν τον τελικό λογαριασμό, τότε έχουν την δυνατότητα για την υποβολή νέας, τροποποιητικής αυτή τη φορά, φορολογικής δήλωσης, χωρίς να πληρώσουν πρόστιμο. Αυτό βέβαια θα πρέπει να συμβεί έως τις 31 Αυγούστου, μετά θα επιβάλλεται το προβλεπόμενο από τη νομοθεσία πρόστιμο.

Επίσης, να σημειωθεί θα μπορούν, εφόσον αυτό απαιτείται, να συνυποβάλλουν εκ νέου, μαζί με την διορθωτική δήλωση φορολογίας εισοδήματος και τα έντυπα Ε2 ή και Ε3 τα οποία συνοδεύουν το έντυπο Ε1.

Στην περίπτωση εκείνη που ο φορολογούμενος προχωρήσει στην υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, τα δεδομένα που έχουν συμπληρωθεί στην αρχική δήλωση (στο έντυπο Ε1) και στα έντυπα (Ε2 και Ε3) μεταφέρονται αυτόματα στη νέα δήλωση που πρόκειται να υποβληθεί.

Related posts

Ενημέρωση για την Υποβολή Φορολογικών Δηλώσεων 2024: Νέοι Κωδικοί και Αυτόματη Υποβολή για Απλούστευση της Διαδικασίας

Arcadia Spot GZ

Σημαντικές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις από το 2024

Arcadia Spot GZ

Ανησυχητική Αύξηση του Ενεργειακού Κόστους στις Επιχειρήσεις Εστίασης

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment