Ελλάδα Επικαιρότητα Οικονομία

Μέτρα κατά της ακρίβειας : Υπερψηφίστηκε η τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης

Τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας: Τι λέει ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας

Μέτρα κατά της ακρίβειας : Υπερψηφίστηκε η τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Η Βουλή των Ελλήνων υπερψήφισε την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου την τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία προβλέπει μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. πηγή

Τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στην άμεση μείωση των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ, καθώς και στη διόρθωση δομικών στρεβλώσεων στην αγορά.

Τα μέτρα που προβλέπονται είναι τα εξής: Μέτρα κατά της ακρίβειας

  • Μείωση των παροχών προς τα σούπερ μάρκετ: Οι συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών θα περιοριστούν κατά 30%, με αντίστοιχη μείωση των τιμών των προϊόντων αυτών στα ράφια. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί στις κατηγορίες προϊόντων που παρατηρήθηκαν αποκλίσεις, όπως απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα/σαμπουάν και βρεφικές πάνες.
  • Αποτροπή αδικαιολόγητων ανατιμήσεων: Απαγορεύεται στους προμηθευτές που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων να υλοποιούν προωθητικές ενέργειες για τα προϊόντα που έχουν ανατιμήσει για τρεις μήνες. Το μέτρο αυτό αφορά όλα τα προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ.
  • «Καθαρές» τιμές από το χωράφι στο ράφι: Υποχρεώνονται οι προμηθευτές να πωλούν τα προϊόντα στο λιανεμπόριο σε «καθαρές» τιμές (net – pricing). Επιτρέπεται μόνο πιστωτικό τιμολόγιο ύψους έως 3% για επιστροφές προϊόντων ή φύρας. Το μέτρο αυτό αφορά νωπά φρούτα, λαχανικά και κρέατα.
  • Πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους για το βρεφικό γάλα: Για τις τιμές πώλησης του βρεφικού γάλακτος ορίζεται πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους των εταιρειών που εισάγουν, παράγουν και διακινούν το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα. Το πλαφόν ορίζεται ως το άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρείας για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων και εμπορικού κέρδους 7%.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά:

«Η Βουλή των Ελλήνων υπερψήφισε την τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης με τα τέσσερα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Αποσκοπούν σε άμεσες μειώσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ και τη διόρθωση χρόνιων δυσλειτουργιών σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς προς όφελος των καταναλωτών είναι επιβεβλημένη. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα νοικοκυριά και θα πάρουμε κάθε δυνατό μέτρο γι’ αυτό. Μέτρα κατά της ακρίβειας

Όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν θα ανεχτούμε τον πληθωρισμό της απληστίας. Το κόστος για όσους προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τις δυσμενείς διεθνείς συγκυρίες για να κερδοσκοπήσουν εις βάρος των καταναλωτών στην Ελλάδα, θα είναι μεγάλο. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι σε διαρκή εγρήγορση. Ενισχύουμε τον υγιή ανταγωνισμό, προστατεύουμε τους καταναλωτές. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για όσο χρειαστεί».

Τα μέτρα αυτά αναμένεται να έχουν θετικό αντίκτυπο στις τιμές των βασικών προϊόντων, φέρνοντας ανακούφιση στα νοικοκυριά.

Related posts

Καλάθι Σαρακοστής και Τιμές Λαγάνας: Αναφορά του Υπουργού Ανάπτυξης

Arcadia Spot GZ

Έρευνα ΙΕΛΚΑ: Ανάλυση Τιμών σε Σούπερ Μάρκετ – Αύξηση 3% τον Ιανουάριο

Arcadia Spot GZ

Τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας: Τι λέει ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment