Διεθνή Επικαιρότητα

Επιστημονικό επίτευγμα: Τριπλή μεταμόσχευση για τον 22χρονο Τζο Ντι Μέο (pics,vid)

tripli-metamosxeysi-prosopou
Σε ηλικία 22 ετών και έξι μήνες μετά από μια σπάνια και ιδιαίτερα δύσκολη μεταμόσχευση προσώπου και χεριών, ο Τζο Ντι Μέο μαθαίνει ξανά να χαμογελά, να ανοιγοκλείνει τα μάτια του, να τσιμπάει και να ζουλάει…

Ο 22χρονος, κάτοικος του Νιου Τζέρσι στις ΗΠΑ, υποβλήθηκε σε επέμβαση πέρσι τον Αύγουστο, δύο χρόνια μετά από ένα φρικτό τροχαίο που του προκάλεσε φρικτά εγκαύματα.

«Το ήξερα ότι θα πρέπει να κάνω μικρά βηματάκια» είπε ο Ντι Μέο στο πρακτορείο Associated Press.

«Πρέπει να έχεις κίνητρα και τεράστια υπομονή. Πρέπει να είσαι δυνατός…» εξήγησε ο ίδιος.

metamosxeysi-prosopou

Οι θεράποντες ιατροί του πιστεύουν ότι η πρωτοποριακή επέμβαση, που πραγματοποιήθηκε στο ιατρικό κέντρο NYU Langone Health, ήταν επιτυχημένη. Ωστόσο, προειδοποιούν ότι θα περάσει καιρός μέχρι να βεβαιωθούν.

Χειρουργοί έχουν ήδη πραγματοποιήσει τουλάχιστον 18 μεταμοσχεύσεις προσώπου και 35 μεταμοσχεύσεις χεριών, ωστόσο οι τριπλές μεταμοσχεύσεις είναι ιδιαίτερα σπάνιες.

Η συγκεκριμένη επέμβαση έχει πραγματοποιηθεί μόλις δύο ακόμη φορές αλλά ανεπιτυχώς: η πρώτη προσπάθεια έγινε στο Παρίσι το 2009, με τον ασθενή να πεθαίνει περίπου ένα μήνα αργότερα από επιπλοκές, και η δεύτερη στη Βοστώνη, σε γυναίκα που είχε δεχτεί επίθεση από χιμπατζή.

Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, δεν ήταν επιτυχής, καθώς οι γιατροί χρειάστηκαν να αφαιρέσουν τα μεταμοσχευμένα χέρια περίπου δύο ημέρες αργότερα.

«Το γεγονός ότι τα κατάφεραν είναι σχεδόν απίστευτο» λέει ο Μπόχνταν Πόμεχακ, ο επικεφαλής χειρουργός του νοσοκομείου της Βοστώνης που ηγήθηκε της δεύτερης απόπειρας μεταμόσχευσης.

«Ξέρω από πρώτο χέρι ότι η επέμβαση αυτή είναι εξαιρετικά περίπλοκη. Είναι μια τεράστια επιτυχία» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Για να μην απορρίψει ο οργανισμός του τα νέα μέλη, ο Ντι Μέο θα πρέπει να λαμβάνει εφ’ όρου ζωής φαρμακευτική αγωγή.

Την ίδια ώρα, θα πρέπει να κάνει τακτικά ειδικές φυσιοθεραπείες για να ανακτήσει αίσθηση και να μπορεί να κινεί το πρόσωπό του και τα χέρια του.

Το 2018, ο Ντι Μέο αποκοιμήθηκε στο τιμόνι μετά από μια βραδινή βάρδια, με το αυτοκίνητό του να εκτρέπεται της πορείας του, να αναποδογυρίζει και να παίρνει φωτιά.

Ένας άλλος οδηγός είδε το ατύχημα και κατάφερε να βγάλει τον Ντι Μέο από το φλεγόμενο όχημα.

Ο νεαρός πέρασε αρκετούς μήνες σε τεχνητό κώμα και υποβλήθηκε σε 20 επεμβάσεις και δεκάδες μεταμοσχεύσεις δέρματος.

metamosxeysi-prosopou
metamosxeysi-prosopou
metamosxeysi-prosopou
metamosxeysi-prosopou

Ωστόσο, οι θεράποντες γιατροί κατάλαβαν γρήγορα πως οι συμβατικές αυτές μέθοδοι δεν μπορούσαν να τον βοηθήσουν.

Έτσι, ξεκίνησαν την προετοιμασία για τη δύσκολη τριπλή μεταμόσχευση.

Οι γιατροί εκτιμούσαν ότι ο Ντι Μέο είχε μόλις 6% πιθανότητες να βρει συμβατό δότη.

Και αυτό γιατί εκτός από το ότι θα έπρεπε να υπάρχει συμβατότητα στο ανοσοποιητικό σύστημα, θα έπρεπε να είναι και άνθρωπος του ίδιου φύλου, με αντίστοιχο χρώμα δέρματος και να έχουν το ίδιο επιδέξιο χέρι (δεξιόχειρες/αριστερόχειρες).

Ο 22χρονος στάθηκε, όμως, τυχερός. Στις αρχές Αυγούστου βρέθηκε ένας κατάλληλος δότης και η 23ώρη επέμβαση πραγματοποιήθηκε μερικές ημέρες αργότερα.

Οι γιατροί ακρωτηρίασαν τα δύο χέρια του Ντι Μέο και τοποθέτησαν τα μοσχεύματα, συνδέοντας τα νεύρα, τα αιμοφόρα αγγεία και τους 21 τένοντες με μικροσκοπικά ράμματα.

Στη συνέχεια, προχώρησαν στη μεταμόσχευση προσώπου –μεταξύ των οποίων το μέτωπο, τα φρύδια, η μύτη, τα βλέφαρα, τα χείλη, δύο αυτιά και τα όλα τα οστά.

«Οι πιθανότητες επιτυχίας, βάσει των προηγούμενων προσπαθειών, ήταν μικρές» δήλωσε ο Εντουάρντο Ροντρίγκεζ, ο επικεφαλής της ομάδας μεταμοσχεύσεων που αριθμεί πάνω από 140 άτομα.

«Δεν είναι πως έχει ξαναγίνει πολλές φορές και έχουμε ένα σχεδιάγραμμα ή μια συνταγή να ακολουθήσουμε» συμπλήρωσε ο ίδιος

Μέχρι στιγμής, ο Ντι Μέο δεν έχει δείξει κανένα σημάδι απόρριψης των μοσχευμάτων του ενώ αποχώρησε από το νοσοκομείο τον Νοέμβριο.

Ωστόσο, κάνει καθημερινά εντατικές φυσιοθεραπείες και ορισμένες φορές λογοθεραπείες.

«Οι φυσιοθεραπείες ήταν αρκετά δύσκολες… Πρέπει να επανεκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να κάνει πράγματα» είπε ο ίδιος ο Ντι Μέο, εξηγώντας παράλληλα πως πρόσφατα έκανε προπόνηση στο πώς να κινεί τα φρύδια του και να ανοιγοκλείνει τα μάτια του αλλά και να σηκώνει τον αντίχειρά του ή να σφυρίζει.

Εξήγησε, επίσης, ότι πλέον έχει αίσθηση στο μέτωπό του ενώ τα χέρια του κρυώνουν κατά διαστήματα. Μπορεί, ακόμη, να σηκώσει τα χέρια του για να απομακρύνει τα μαλλιά του από το πρόσωπό του.

metamosxeysi-prosopou
metamosxeysi-prosopou
metamosxeysi-prosopou
metamosxeysi-prosopou
Ο νεαρός, που ζει με τους γονείς του, μπορεί πλέον να ντύνεται μόνος του και να τρώει χωρίς βοήθεια. Παίζει επίσης μπιλιάρδο και χαϊδεύει τον σκύλο του, τον Μπάστερ.

«Είναι μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Δεν μπορείς να το βάλεις κάτω» εξήγησε ο ίδιος.

Έχει ξεπεράσει όμως τον κίνδυνο να απορρίψει κάποιο μόσχευμα; Δυστυχώς όχι, καθώς ο φόβος αυτός θα τον ακολουθεί για μια ζωή. Ωστόσο, ο κίνδυνος μειώνεται, καθώς περνούν τα χρόνια.

Την ίδια ώρα, τα φάρμακα που παίρνει θα τον κάνουν ευάλωτο στις λοιμώξεις.

Ο Ροντρίγκεζ εμφανίστηκε ενθουσιασμένος που ο 22χρονος μπορεί πλέον να ανεβάσει το φερμουάρ του παντελονιού του ή να βάλει τα παπούτσια του.

«Είναι μεγάλη ικανοποίηση για όλους μας… Αισθανόμαστε υπερηφάνεια» είπε κλείνοντας ο ίδιος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Συλλήψεις για ναρκωτικά και κλοπές στη Μεσσηνία

#omada_Arcadia_Spot*

Πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης

#omada_Arcadia_Spot*

Στο Υπουργείο Υποδομών για το Τζάνε- Καλαμάκι ο Π.Νίκας

#omada_Arcadia_Spot*

Προσθέστε το σχόλιο σας