Διεθνή Επικαιρότητα

Mark Zuckerberg απειλεί να κλείσει το Facebook και το Instagram στην Ευρώπη

facebook_instagram

Μπορείτε να φανταστείτε πως θα είναι η ζωή και η καθημερινότητά σας χωρίς το Facebook και το Instagram; Αν όχι, ξεκινήστε να το σκέφτεστε αφού ο Mark Zuckerberg απείλει να αποσύρει από την Ευρώπη αυτές τις δύο πλατφόρμες.

Πιο αναλυτικά:

Στην ετήσια αναφορά του, το Meta τόνισε ότι αν δε γίνει νέα συμφωνία, «πιθανότατα θα είναι αδύνατο να προσφέρει πολλά προϊόντα και υπηρεσίες, ανάμεσά τους το Facebook και το Instagram, στην Ευρώπη».

Ο λόγος:

Ο Mark Zuckerberg απειλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση πως θα αποσύρει τις δύο αγαπημένες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, Facebook και Instagram, αν εξακολουθήσει να περιορίζει τα δεδομένα που μοιράζονται οι Ευρωπαίοι με τους αμερικανικούς servers.

Η Meta, δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά της, αφού δεν έχει τη δυνατότητα πια να μεταχειρίζεται απρόσκοπτα τα δεδομένα των ευρωπαϊκών χρηστών σύμφωνα με τις νέες αποφάσεις της Ε.Ε.

Το Meta στην παρούσα φάση φοβάται ότι οι περιορισμοί που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργήσουν τρομερή δυσκολία στο πώς λειτουργεί το Facebook και το Instagram επί ευρωπαϊκού εδάφους. Με το πρόβλημα που υπάρχει μεταξύ των servers, θα υπάρξει και δυσκολία όσον αφορά και στις διαφημίσεις. Αυτή είναι πολύ σημαντικό καθώς κοστίζει δεκάδες ίσως και εκατοντάδες εκατομμύρια στην εταιρεία του Mark Zuckerberg.

Στην πραγματικότητα αυτό που κάνει η Ευρωπαίκή Ένωση προσπαθεί να προστατεύσει τους πολίτες της. Προσπαθεί δηλαδή, να περιορίσει την υπερεκμετάλλευση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών της. Αυτό είναι κάτι πολύ αισιόδοξο, όχι όμως αρκετό και σίγουρα δεν συγκινεί τους τεχνολογικούς-και όχι μόνο-κολοσσούς. Έτσι, εμμέσως πλην σαφώς, ο Mark Zuckerberg και η εταιρεία Meta απειλούν ότι θα κόψουν το Facebook και το Instagram στους Ευρωπαίους αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κάνει ένα ή και πολλά βήματα πίσω.

Τι δηλώνει η πλευρά της Meta:

«Δεν έχουμε καμία επιθυμία, ούτε σχέδιο, να αποσυρθούμε από την Ευρώπη», δήλωσε εκπρόσωπος του Meta. «Αλλά η απλή πραγματικότητα είναι ότι το Meta, και πολλές ακόμη υπηρεσίες, οργανισμοί και επιχειρήσεις, βασίζονται στη μεταφορά δεδομένων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για να λειτουργήσουν σε παγκόσμιο επίπεδο».

«Όπως και άλλες εταιρείες, έχουμε ακολουθήσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες και βασιζόμαστε σε Τυπικές Συμβατικές Ρήτρες, αλλά και στις απαραίτητες διασφαλίσεις δεδομένων για τη λειτουργία μιας παγκόσμιας υπηρεσίας», συνέχισε.

«Ουσιαστικά, οι επιχειρήσεις χρειάζονται σαφείς, παγκόσμιους κανόνες για την προστασία των διατλαντικών ροών δεδομένων μακροπρόθεσμα, και όπως περισσότερες από 70 ακόμα εταιρείες μέσα από ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, παρακολουθούμε στενά το πιθανό αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές μας δραστηριότητες καθώς προχωρούν αυτές οι εξελίξεις».

Το City AM αναφέρει στην πρώτη παράγραφο του ρεπορτάζ του:

«Αν δε δοθεί στην εταιρεία Meta η δυνατότητα να μεταφέρει, αποθηκεύει και επεξεργάζεται δεδομένα από τους Ευρωπαίους χρήστες της σε αμερικανικούς servers, υπάρχει πιθανότητα το Facebook και το Instagram να κλείσουν σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο».

Ο αντιπρόεδρος Επικοινωνίας και Διεθνών Υποθέσεων της εταιρείας Nick Clegg δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Η έλλειψη ενός σαφούς, ασφαλούς και νόμιμου πλαισίου για διεθνείς μεταφορές δεδομένων μπορεί να βλάψει την οικονομία και να δυσχεραίνει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων που βασίζονται στα data εντός της ΕΕ, καθώς όλοι προσπαθούμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα μετά την πανδημία».

Η ευρωπαϊκή όπως και όλες οι οικονομίες είναι βαθιά συνδεδεμένες είναι με τα δύο συγκεκριμένα social media. Άρα είναι πολύ δύσκολο να συμβεί τελικά αυτό.

Related posts

Η Ευρωπαϊκή Έρευνα για το TikTok και την Προστασία των Ανηλίκων

Arcadia Spot GZ

Ευρωπαϊκή Ένωση : Διάλογος για το μέλλον της γεωργίας

Arcadia Spot KP

Πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ η ανάπτυξη στην Ελλάδα

Arcadia Spot FG

Leave a Comment