Ελλάδα Επικαιρότητα Οικονομία

Τροπολογία για τον έλεγχο των τιμών των καταναλωτικών προϊόντων

Ακρίβεια: Οι ανατιμήσεις

Τροπολογία για τον έλεγχο των τιμών των καταναλωτικών προϊόντων.

Η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Ανάπτυξης προβλέπει μέτρα για τον εξορθολογισμό και τη διαφάνεια των τιμών των καταναλωτικών προϊόντων, καθώς και για τον εξορθολογισμό των τιμών βρεφικού γάλακτος.

Εξορθολογισμός τιμών καταναλωτικών προϊόντων

Για τα καταναλωτικά προϊόντα, η τροπολογία προβλέπει τα εξής:

  • Απαγόρευση προωθητικών ενεργειών για τρία (3) μήνες μετά την αύξηση της τιμής ενός προϊόντος.
  • Μείωση των αρχικών τιμών των προϊόντων, όπως αυτές διαμορφώνονται πριν από κάθε έκπτωση, προσφορά ή άλλη προωθητική ενέργεια. Η μείωση αυτή θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση με το 30% του αθροίσματος των πιστώσεων, εκπτώσεων ή άλλων παροχών που χορηγήθηκαν στο λιανεμπόριο το έτος 2023, επί της αρχικής τιμής της 31ης Δεκεμβρίου 2023.
  • Υποχρεωτική πώληση των νωπών κρεάτων, ψαριών, φρούτων και λαχανικών σε καθαρές τιμές, χωρίς εκπτώσεις, πιστώσεις ή άλλες παροχές που υπερβαίνουν το 3% επί της τιμής πώλησης προ εκπτώσεων, πιστώσεων ή άλλων παροχών. πηγή

Εξορθολογισμός τιμών βρεφικού γάλακτος

Για τα παρασκευάσματα για βρέφη και τα παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας, η τροπολογία προβλέπει τα εξής:

  • Οι εταιρείες που εισάγουν, παράγουν και διανέμουν αυτά τα προϊόντα θα πρέπει να επανακαθορίσουν τις τιμές πώλησής τους από την 1η Μαρτίου 2024, ώστε να προκύπτει για την επιχείρηση μικτό κέρδος που δεν είναι μεγαλύτερο από το λειτουργικό της κόστος, στην οικεία κατηγορία προϊόντων, βάσει των οικονομικών καταστάσεων της αμέσως προηγούμενης, από την έναρξη ισχύος του παρόντος, διαχειριστικής περιόδου, προσαυξημένο κατά 7% επί των καθαρών πωλήσεων, αφαιρουμένων των εκπτώσεων, των πιστώσεων ή άλλων παροχών.

Κυρώσεις Τροπολογία για τον έλεγχο των τιμών

Για τις παραβάσεις των παραπάνω διατάξεων, προβλέπονται κυρώσεις, όπως:

  • Σύσταση με σκοπό την παύση της παράνομης πρακτικής και τη συμμόρφωση εντός της οριζόμενης με την απόφαση αποκλειστικής προθεσμίας, καθώς και την παράλειψή της στο μέλλον.
  • Πρόστιμο από 5.000 έως 2.000.000 ευρώ και ανακοίνωση της επωνυμίας του παραβάτη και του επιβληθέντος προστίμου.
  • Πρόστιμο από 5.000 έως 1.000.000 ευρώ για όσους αποκρύπτουν, παραποιούν ή δεν προσκομίζουν τα στοιχεία που ζητούνται από τις αρμόδιες αρχές ή παρεμποδίζουν με οποιονδήποτε τρόπο την άσκηση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων.

Αρμόδιες αρχές

Αρμόδιες αρχές για τη λήψη καταγγελιών και τη διαπίστωση παράβασης είναι η γενική γραμματεία Εμπορίου και η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς του υπουργείου Ανάπτυξης. Οι αρχές αυτές έχουν την εξουσία να διενεργούν ελέγχους, να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και έγγραφα, καθώς και να επιβάλλουν κυρώσεις.

Αναβάθμιση πλατφόρμας e-katanalotis

Η τροπολογία προβλέπει επίσης τη δυνατότητα απευθείας ανάθεσης της σύμβασης για την αναβάθμιση της ψηφιακής πλατφόρμας e-katanalotis. Η αναβάθμιση αυτή αναμένεται να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της πλατφόρμας και να διευκολύνει την πρόσβαση των καταναλωτών σε πληροφορίες σχετικά με τις τιμές των προϊόντων. Τροπολογία για τον έλεγχο των τιμών

Related posts

Έρευνα ΙΕΛΚΑ: Ανάλυση Τιμών σε Σούπερ Μάρκετ – Αύξηση 3% τον Ιανουάριο

Arcadia Spot GZ

Ακρίβεια: Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα γονατίζουν τα νοικοκυριά

Arcadia Spot GZ

Μέτρα κατά της ακρίβειας : Υπερψηφίστηκε η τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment