Διεθνή Επικαιρότητα

Κίνδυνος ευρωπαϊκών πόλεων από ακραία ζέστη

καυσωνας-ευρωπη

Κίνδυνος ευρωπαϊκών πόλεων από ακραία ζέστη φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα επισημαίνει πως τα μισά σχολεία και νοσοκομεία σε ευρωπαϊκές πόλεις βρίσκονται σε “αστικές θερμονησίδες” . Έτσι θα εκτεθούν οι ευάλωτοι πληθυσμοί σε θερμοκρασίες απειλητικές για την υγεία τους καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αυξάνονται.

Το 46% των νοσοκομείων και το 43% των σχολείων βρίσκονται σε σημεία όπου η θερμοκρασία είναι δύο τουλάχιστον δύο βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από το μέσο όρο της περιοχής. Αυτό πυροδοτεί σοβαρότερες επιπτώσεις σε σχέση με τις αγροτικές περιοχές, έτσι ανακοίνωσε σήμερα ο ΕυρωπαΪκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΕΑ) σε ανάλυση του για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη μπορεί να προσαρμοστέι στην κλιματική αλλαγή.

Αυτό γίνεται κατά κύριο λόγο λόγω του φαινομένου των “αστικών θερμονησίδων”. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται όταν πυκνές συστάδες κτιρίων και υποδομών, όπως οι δρόμοι, απορροφούν και διατηρούν περισσότερη θερμότητα σε σχέση με τις πράσινες περιοχές.

«Αυτό είναι κάτι το οποίο θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία», λέει ο Μπλαζ Κούρνικ, επικεφαλής του τμήματος κλιματικής προσαρμογής του ΕΕΑ.

Η κλιματική αλλαγή, προκαλείται από τη συνεχιζόμενη καύση ορυκτών καυσίμων από τη βιομηχανία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι καύσωνες να είναι σφοδρότεροι και συχνότεροι. Αυτό αν συνδυαστεί με τις “αστικές θερμονησίδες”, δημιουργεί κινδύνους για θανάτους από θερμοπληξία για τους ευάλωτους πληθυσμούς (π.χ. ηλικιωμένοι).

«Η ευαλωτότητα στην Ευρώπη επίσης αυξάνεται λόγω του γηράσκοντος πληθυσμού, λόγω των πιο πυκνοκατοικημένων πόλεων. Αυτό είναι κάτι το οποίο, σε συνδυασμό με τους καύσωνες, θα αποτελέσει κίνδυνο για τις κοινωνίες του μέλλοντος», εξηγεί ο Κούρνικ.

Μάλιστα κατά τον καύσωνα του Αυγούστου 2002, η συνδεδεμένη με τις υψηλές θερμοκρασίες θνητότητα σε πόλεις της περιοχής της Βρετανίας Γουεστ Μίντλαντς ήταν δύο φορές υψηλότερη σε σχέση με τις επαρχιακές περιοχές εκεί.

Ο ΕΕΑ κάλεσε τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για τον περιορισμό του φαινομένου της “αστικής θερμονησίδας” στις πόλεις. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την κατασκευή περισσότερων πράσινων χώρων δροσιάς και νερού.

Κάποια από αυτά τα σχέδια ήδη υλοποιούνται. Παράδειγμα είναι το πιλοτικό πρόγραμμα του Παρισιού, όπου μετέτρεψε δέκα σχολικούς χώρους σε δροσερότερους, πιο πράσινους χώρους με πηγές και φυτά που αντέχουν στην ξηρασία.

Σύμφωνα με τον Κούρνικ, άλλα μέτρα μπορεί να περιλαμβάνουν την μετακίνηση της έναρξης των σχολικών διακοπών νωρίτερα ώστε να αποφεύγεται η διδασκαλία σε συνθήκες υπερβολικής ζέστης, αλλά σε γενικές γραμμές, ενώ οι χώρες της ΕΕ σήμερα έχουν κάποιου είδους στρατηγική κλιματικής προσαρμογής, οι περισσότερες δεν την έχουν ακόμη μετατρέψει σε χειροπιαστές ενέργειες.

Πηγή CNN Greece

Leave a Comment