Ελλάδα Επικαιρότητα Οικονομία

Κυρώσεις για Επιχειρήσεις και Παρόχους POS και Ταμειακών Μηχανών που δεν συμμορφώνονται με τις Απαιτήσεις Διασύνδεσης

POS: Τι ισχύει για χρεώσεις και προμήθειες για συναλλαγές έως 10ευρώ

Το Υπουργείο Οικονομικών προτείνει κυρώσεις για επιχειρήσεις και παρόχους POS και ταμειακών μηχανών που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις διασύνδεσης.

Οι παροχείς ταμειακών μηχανών και POS θα πρέπει να αναβαθμίσουν τα λογισμικά τους μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει θέσει το Υπουργείο Οικονομικών, διαφορετικά θα επιβληθεί πρόστιμο που θα ξεκινά από 200.000 ευρώ και θα φθάνει μέχρι τα 300.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής. Επιπλέον, θα υπάρχει υποχρέωση απόσυρσης ταμειακών μηχανών και POS που δεν πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές από την αγορά.

Για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν διασυνδέσουν ταμειακές μηχανές και POS μέχρι τις 29/2, προβλέπεται πρόστιμο από 10.000 έως 20.000 ευρώ. Το πρόστιμο μειώνεται κατά το ήμισυ για επιχειρήσεις που λειτουργούν σε οικισμούς με πληθυσμό κάτω από 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Αν η ίδια παράβαση επαναληφθεί σε 5 έτη, το πρόστιμο διπλασιάζεται.

Για τους παρόχους POS, τα πρόστιμα είναι ως εξής: Αν δεν συνεργαστούν με τις απαιτήσεις λειτουργίας και διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές (όπως έχει ορίσει η ΑΑΔΕ), το πρόστιμο είναι 200.000 ευρώ. Αν η ίδια παράβαση επαναληφθεί σε 5 έτη, το πρόστιμο αυξάνεται σε 300.000 ευρώ. Αν δεν προχωρήσουν στις απαιτούμενες αναβαθμίσεις των τερματικών τους, το πρόστιμο είναι 100.000 ευρώ, συν πρόστιμο 500 ευρώ ανά τερματικό POS.

Για τους κατασκευαστές ταμειακών μηχανών που δεν συνεργάζονται στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, θα ανακληθεί η άδεια καταλληλότητας του μοντέλου ταμειακής μηχανής και θα επιβληθεί πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Μέχρι στιγμής, αρκετοί από τους 35 παρόχους POS έχουν προχωρήσει στο έργο της αναβάθμισης, αλλά υπάρχουν και πολλοί που έχουν καθυστερήσει, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η προθεσμία της 29ης Φεβρουαρίου και, κατ’ επέκταση, ο συνολικός σχεδιασμός του Υπουργείου Οικονομικών.

Η τροπολογία με τις προβλεπόμενες κυρώσεις αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να ασκηθεί πίεση στους παρόχους που καθυστερούν να συμμορφωθούν με τα συμφωνηθέντα.

Related posts

Υποχρεωτικά POS σε 35 κλάδους από σήμερα

Arcadia Spot GZ

Έναρξη Δήλωσης Ραντεβού για Διασύνδεση Ταμειακών Μηχανών – POS: Προθεσμία υποβολής 1η Απριλίου 2024

Arcadia Spot GZ

Ενημερωτικά Emails για τη Διασύνδεση POS με Ταμειακές Μηχανές: Υπενθύμιση Προθεσμιών και Προστίμων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment