Επικαιρότητα Θρησκεία Θρησκευτικά

Ποιά ονόματα γιορτάζουν σήμερα 29 Μαΐου

agia-theodosia

Σήμερα Δευτέρα 29 Μαϊου τιμάται η μνήμη της Αγίας Θεοδοσίας της παρθενομάρτυρος, του Άγιου Ολβιανού επισκόπου πόλεως Ανέου και της Αγίας Υπομονής.

Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα άρα είναι:

  • Θεοδοσία, Θεοδόσω
  • Ολιβιανός, Ολβιανός, Ολιβία, Ολίβια

Αγία Θεοδοσία η παρθενομάρτυρας

Η Αγία Θεοδοσία καταγόταν από την Τύρο της Φοινίκης και κατείχε όχι μόνο παρθένο σώμα αλλά και παρθενική ψυχή.

Από 18 χρονών. ξεχώριζε για το ζήλο και τη θερμή της πίστη, ανάμεσα στις νεαρές ειδωλολάτρισσες γυναίκες. Αυτό καταγγέλθηκε στον άρχοντα Ουρβανό, που προσπάθησε με κάθε δελεαστικό τρόπο να την πείσει να αρνηθεί το Χριστό. Φυσικά η παρθένος Θεοδοσία έμεινε αμετάβλητη στο Ιερό της πιστεύω. Ο Ουρβανός βλέποντας την επιμονή της, εξοργίστηκε και με θηριώδη τρόπο έσπασε τα κόκκαλα της και πριόνισε τις σάρκες της. Την πλησίασε και της πρότεινε να αλλαξοπιστήσει, και τότε αυτός αν αλλαξοπιστούσε θα θεράπευε τις πληγές της.

Η Θεοδοσία μισοπεθαμένη του είπε: “Είμαι χριστιανή”. Τότε ο τύραννος διέταξε να πετάξουν στη θάλασσα, όπου και παρέδωσε πνεύμα.

Απολυτίκιον

Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.

Ὡς δόσιν θεόσδοτον, τὴν παρθενίαν τὴν σήν, ἀγῶσιν ἀθλήσεως, Θεοδοσία σεμνή, τῷ Λόγῳ προσήγαγες· ὅθεν πρὸς ἀθανάτους, μεταστᾶσα νυμφῶνας, πρέσβευε Ἀθληφόρε, τῷ Δεσπότῃ τῶν ὅλων, ῥυσθῆναι ἐκ πολυτρόπων, ἡμᾶς συμπτώσεων.

Αγία Υπομονή

Η Ελένη Δραγάση-Παλαιολόγου ή Αγία Υπομονή έζησε περίπου από το 1372 έως το 1450. Ήταν κόρη του Σέρβου δεσπότη Κονσταντίν Ντράγκας Ντεγιάνοβιτς (Κωνσταντίνος Δραγάσης), σύζυγος του Βυζαντινού αυτοκράτορα Μανουήλ Β’ Παλαιολόγου και μητέρα των δύο τελευταίων Βυζαντινών αυτοκρατόρων, του Ιωάννη Η’ και του Κωνσταντίνου ΙΑ’.

Υπηρέτησε ως αντιβασιλέας μετά το θάνατο του γιού της Ιωάννη Η’ το 1448 έως το 1449.

Τιμάται ως αγία από την ορθόδοξη εκκλησία, με το μοναστικό της όνομα Υπομονή.

Γεννήθηκε το 1372 στη Σερβία και ήταν κόρη του Σέρβου δεσπότη Κωνσταντίνου Δραγάση Ντεγιάνοβιτς, 5ου απογόνου του Βυζαντινού αυτοκράτορα Μιχαήλ Η΄Παλαιολόγου, ο οποίος σκοτώθηκε το 1395 στη μάχη του Ρόβινε της Ρουμανίας.

Το 1392 παντρεύτηκε τον Μανουήλ Β’ Παλαιολόγο με τον οποίο απέκτησαν εννιά παιδιά. Το 1399 έχασαν τρία από επιδημία (τον Μιχαήλ γεννημένος το 1398 και δύο κόρες). Τα έξι που επέζησαν ήταν όλα αγόρια.Ο μεγαλύτερος Ιωάννης Η΄ (γεν. 1392) έγινε αυτοκράτορας, ο Θεόδωρος Β΄ Παλαιολόγος (γεν. 1396) δεσπότης του Μυστρά, ο Ανδρόνικος Παλαιολόγος (γεν. το 1400) δεσπότης της Θεσσαλονίκης, ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ (γεν. 1405) αυτοκράτορας, ο Δημήτριος Β΄ Παλαιολόγος (γεν. 1407) επίσης δεσπότης του Μυστρά και ο μικρότερος Θωμάς Παλαιολόγος (γεν. 1409) δεσπότης του Μωρέως, διοικώντας την Πάτρα.

Ως αυτοκράτειρα και γυναίκα, κατά τον φιλόσοφο Γεώργιο Γεμιστό, αποκαλούμενος και Πλήθωνας, διακρινόταν για τη σωφροσύνη και τη δικαιοσύνη της. Επίσης με τα καλύτερα λόγια την περιγράφει και ο ιστορικός Γεώργιος Σφραντζής.

Ο σύζυγος της Μανουήλ Β’ λίγο πριν πεθάνει έγινε το 1425 μοναχός με το όνομα Ματθαίος. Μετά τον θάνατο του έγινε και η ίδια μοναχή στη Μονή της Κυρά Μάρθας της Κωνσταντινούπολης, παίρνοντας το όνομα Υπομονή. Ήταν μια μοναχή σαν όλες τις άλλες και, ακόμη και αν ήταν αυτοκράτειρα, έκανε όλα τα διακονήματα στο μοναστήρι. Ωστόσο πολλοί τη συμβουλεύονταν και ιδιαίτερα οι γιοί της.

Βοήθησε να ιδρυθεί ο οίκος ευγηρίας «Η ελπίδα των απελπισμένων» στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου (του τιμίου Προδρόμου) της Πέτρας, όπου φυλασσόταν το σκήνωμα του Αγίου Παταπίου.

Το 1448 όταν πέθανε ο μεγαλύτερος γιός της, αυτοκράτορας Ιωάννης Η’, η διαδοχή του έγινε αντικείμενο σύγκρουσης ανάμεσα στον μεγαλύτερο εν ζωή Κωνσταντίνο ΙΑ’ και τον φιλόδοξο αλλά επαρμένο και φιλότουρκο Δημήτριο Β’. Η σοφή μητέρα, που γνώριζε πως ο Κωνσταντίνος ήταν πιο άξιος, συγκράτησε τον Δημήτριο, που έσπευσε πρώτος στην Κωνσταντινούπολη, και μεσολάβησε για την ομαλή διαδοχή στον Κωνσταντίνο, πείθοντας ακόμα και τον οθωμανό σουλτάνο Μουράτ Β΄ να τον αποδεχθεί. Τα κατάφερε και ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ ανέλαβε ως αυτοκράτορας την ημέρα των Φώτων, 6 Ιανουαρίου 1449 στο Μυστρά.

Απεβίωσε στις 13 (ή 23) Μαρτίου του 1450, 3 χρόνια πριν η Κωνσταντινούπολη, πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας, πέσει στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων, έπειτα από μακρά πολιορκία. Στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης ο γιος της Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος απεβίωσε στη μάχη.

Η αυτοκράτειρα Ελένη ετάφη στη μονή του Παντοκράτορoς Χριστού στην Κωνσταντινούπολη, όπου ετάφησαν ο σύζυγός της Μανουήλ Β΄ και τα 3 από τα παιδιά τους (εκ των οποίων τα 2 ήταν μοναχοί).

Related posts

Ποιοι γιορτάζουν σήμεα 01/04/2024

Arcadia Spot GZ

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 29/03/2024

Arcadia Spot GZ

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 28/03/2024

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment