Διεθνή Ελλάδα Επικαιρότητα

Πρωταπριλιά: Πώς ξεκίνησε το έθιμο και γιατί λέμε ψέματα σήμερα?

Η Πρωταπριλιά είναι παραδοσιακά η μέρα των ψεμάτων. Αυτή την μέρα λέμε ψέματα και κάνουμε πλάκα σε φίλους γνωστούς και συγγενείς μας κατά το έθιμο. Απο που όμως προήλθε το έθιμο, γιατί λέμε ψέματα και ποιά η σημασία του? Κατά το έθιμο όποιος καταφέρει να κοροϊδέψει τον άλλο θα έχει καλή τύχη.

Οι εκδοχές για το πως προέκυψε η Πρωταπριλιά

Μία από τις εκδοχές είναι πως αυτό το έθιμο μας έχει έρθει από τους Κέλτες. Οι Κέλτες ως λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης ήταν πολύ ικανοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε παραδοσιακά από 1η Απριλίου. Την 1η Απριλίου όμως δύσκολα πιάνονται ψάρια επειδή πρακτικά είναι ακόμα εκτός εποχής. Έτσι οι ψαράδες έλεγαν ψέματα σχετικά με το πόσα ψάρια έχουν πιάσει και μετα χρόνια μετατρέπηκε σε έθιμο.

Μία άλλη εκδοχή είναι πως προήλθε από την Γαλλία του 16ου αιώνα. Οι Γάλλοι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου εως το 1564. Εκείνη την χρονιά με απόφαση του βασιλιά Καρόλου του 9ου η πρώτη μέρα του χρόνου άρχισε να θεωρείται και για τους Γάλλους η 1η Ιανουαρίου. Η απόφαση αυτή προκάλεσε τις αντιδράσεις του κόσμου και αρκετοί συνέχιζαν να γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου. Οι υπόλοιποι για πείραγμα τους έστελναν δώρα την 1η Απριλίου. Αυτό το πείραγμα με τα χρόνια μετατράπηκε σε έθιμο.

Το έθιμο εν τέλει ήρθε στην Ελλάδα όπου κάθε χρόνο η παράδοση επιτάσσει την 1η Απριλίου να λέμε αθώα ψέματα για να ξεγελάσουμε το υποψήφιο θύμα μας. Σε κάποια μέρη θεωρείται πως αν κάποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο με κάποιο ψέμα θα έχει καλή τύχη, καλή σοδειά στις καλλιέργειες του κλπ. Αντίθετα όποιος ξεγελαστεί από κάποιο ψέμα θεωρείται πως θα έχει κακή τύχη.

Τα πιο επικά ψέματα της ιστορίας

Το 1878 η εφημερίδα “Graphic” της Νέας Υόρκης δημοσίευσε την είδηση μιας “μηχανής που μετατρέπει το χώμα σε δημητριακά και το νερό σε κρασί με μόνο μία κίνηση. Το πρόβλημα της παγκόσμιας πείνας λύθηκε”. Μάλιστα χρέωσε την ανακάλυψη αυτής της εφεύρεσης στον Τόμας Έντισον.

Το 1940 το Ινστιτούτο “Franklin” δήλωσε πως την επόμενη μέρα θα ερχόταν το τέλος του κόσμου. Προφανώς προκλήθηκε πανικός και λίγο μετά ο εμπνευστής της ιδέας απολύθηκε από το Ινστιτούτο.

Το 1975 πολλοί ακροατές τηλεφώνησαν στο BBC ρωτώντας πως μπορούν να φυτέψουν μακαρονόδεντρο στον κήπο τους. Χαρακτηριστικά είχε προηγηθεί ρεπορτάζ με Ελβετούς αγρότες να φυτεύουν σπαγγέτι στο έδαφος, λέγοντς μάλιστα ότι η χρονιά ήταν ιδανική για πλούσια σοδειά λόγω ήπιου χειμώνα.

Το 1980 το BBC ανακοίνωσε ότι το”Big Ben” θα λειτουργούσε με νέο μηχανισμό και ότι οι δείκτες του θα διατίθονταν προς πώληση. Ο διαγωνισμός για τους δείκτες όπου οι πρώτοι θα κέρδιζαν τους δείκτες πήρε φωτιά και έσπασαν τα τηλέφωνα.

Το 1992 ένας ραδιοφωνικός σταθμός μετάδωσε την είδηση πως ο 79χρονος Ρίτσαρντ Νίξον θα ήταν υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ. Ακολούθησαν αμέτρητα τηλεφωνήματα από ακροατές αφού ο Νίξον ακουγόταν να δηλώνει “Δεν έκανα κανένα λάθος και δεν πρόκειται να ξανακάνω”. Τελικά διαψεύστηκε όλο αυτό, η φωνή που ακουγόταν ήταν μίμηση και ο Νίξον δεν ήταν υποψήφιος.

Το 1995 ακούστηκε πως είχε βρεθεί ο τάφος του Σωκράτη κοντά στην Ακρόπολη. Η εύρεση του υποτίθεται πως αποδεικνυόταν από υπολλείμματα του κώνειου. Μάλιστα η είδηση έπαιξε και στα ξένα ΜΜΕ. Λίγο αργότερα η αλήθεια αποκαταστάθηκε.

Το 1998 αλυσίδα φαστ φουντ στην Αμερική λάνσαρε την 1η Απριλίου το χάμπουργκερ για αριστερόχειρες. Η διαφορά του από το κλασικό χάμπουργκερ? Τα υλικά είχαν περιστραφεί κατά 180 μοίρες. Οι αριστερόχειρες έσπευσαν να απολάυσουν το καινούριο αυτό χάμπουργκερ. Πολλοί δήλωσαν και απο πάνω ότι ήταν πιο νόστιμο από το κλασικό.

Τέλος ο φυσικός Marc Boslough θέλοντας να ξεγελάσει τους επιστήμονες και όχι μόνο ανακοίνωσε την πρόθεση της Αλαμπάμα να αλλάξει νομικά την τιμή της μαθηματικής σταθεράς “π” από 3.14159 σε 3.0 ακολουθώντας τους συμβολισμούς της Βίβλου.

Πηγή CNN Greece

Related posts

Κουτσοφλέβαρος στο Λεωνίδιο: Βόλτα με Ποδήλατα στην Κεντρική Αγορά

Arcadia Spot GZ

Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Τι τρώμε και τι έθιμα υπάρχουν

ArcadiaSpot Team

Το έθιμο του Κλήδονα (Αϊ Γιαννιού Ριγανά) και οι φωτιές

ArcadiaSpot Team

Leave a Comment