Δήμος Γορτυνίας Εκδηλώσεις Επικαιρότητα

Φεστιβάλ Μίκη Θεοδωράκη στη Ζάτουνα (pics)

mouseio mikh theodoraki

Φεστιβάλ Μίκη Θεοδωράκη στη Ζάτουνα…

….Λίγο ακόμα να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα, όπως έγραψε ο Γιώργος Σεφέρης και μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης ! Και ναι! Το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας, η κιβωτός του Μίκη, όπως ο ίδιος το αποκαλούσε, …ανέβηκε ακόμη … ψηλότερα, φέτος, στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μίκη Θεοδωράκη Αρκαδίες Ζάτουνα, που πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία, στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου 2023.


Τη 2η επέτειο από το θάνατο του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη, αγωνιστή, οραματιστή και στοχαστή Μίκη Θεοδωράκη, το Μουσείο Μίκη θεοδωράκη Ζάτουνας, τίμησε με σημαντικές εκδηλώσεις, με πολύτιμους συνεργάτες – συνδιοργανωτές το δήμο Γορτυνίας, το Σύλλογο «Οι φίλοι της Μουσικής», με υποστηρικτή την Περιφέρεια Πελοποννήσου και με συνεργασία του Ιδρύματος Γρηγόρης Λαμπράκη.


Στην αρχόντισσα Ζάτουνα, τόπος εκτόπισης του Μίκη και της οικογένειάς του στη διάρκεια της δικτατορίας, στην περίοδο 1968 – 1969, αλλά και τόπος έμπνευσης για τον συνθέτη για τη δημιουργία μεγάλων έργων και φάρος εκπομπής μηνυμάτων σε όλο τον κόσμο, για την πατρίδα, τη δημοκρατία και την ελευθερία, για δύο ημέρες …όλα ήταν Μίκης!


Το Μουσείο, ο υπαίθριος χώρος του, οι δρόμοι της Ζάτουνας, το «Καφενείο του Μίκη», όλα, γέμισαν κόσμο, μνήμες και διηγήσεις, επιστημονικές και πολιτικές αναφορές, και βέβαια και με τραγούδια του Μίκη, σε δύο ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ με τις ζεστές, συγκινημένες φωνές της Πολιτιστικής Ομάδας της ΕΛΜΕ Ευβοίας και της Παιδικής Νεανικής Χορωδίας Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας με τον μαέστρο Στέφανο Καρδιόλακα και με ειδικό
αφιέρωμα στον ποιητή Αρκά και Γορτύνιο από την Κοντοβάζαινα Τάσο Λειβαδίτη.

Ξεχωριστές στιγμές, του διημέρου μνήμης και τιμής του μεγάλου μας Μίκη, ήταν ….

-Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΚΟΝΙΚΟΥ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ, που υλοποιούν μέσα από το πρόγραμμα Α.Τρίτσης, ο δήμος Γορτυνίας και το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας, με την ανάδοχο εταιρία του έργου NOVA και τη συμμετοχή του Συλλόγου «Οι φίλοι της Μουσικής», μέσω του Αρχείου Μίκη Θεοδωράκη που βρίσκεται στη Μουσική Βιβλιοθήκη
«Λίλιαν Βουδούρη».

Ένα τεράστιο, τόσο από άποψη μεγέθους, όσο και σημασίας, έργο… με το οποίο το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας αποκτά την οικουμενική ψηφιακή του διάσταση.

΄Ένα ανοικτό …παράθυρο στον κόσμο, σε εκατομμύρια θεατές – μύστες, με … χιλιάδες πληροφορίες, αναφορές, συνεντεύξεις και τεκμήρια από τη ζωή, το έργο, την δράση και την προσωπικότητα του Μίκη…. Ως ενός μοναδικού ανθρώπου που σημάδεψε, που άγγιζε και συνεχίζει, με το μαγικό του χέρι, το μυαλό και την ψυχή, όχι μόνο τους Έλληνες και την Ελλάδα αλλά όλο τον κόσμο….

H παρουσίαση του  Σχεδίου υλοποίησης του «Ψηφιακού Εικονικού Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας», έγινε από τον πρόεδρό του   Παρασκευά Παρασκευόπουλο, το δήμαρχο Γορτυνίας,  Ευστάθιο Κούλη, το διευθυντή Συλλόγου «Φίλων της Μουσικής» Αλέξανδρο  Χαρκιολάκη, την υπεύθυνη αρχείου Ελληνικής Μουσικής της
Μουσικής  Βιβλιοθήκης  Λίλιαν Βουδούρη του Συλλόγου «Οι φίλοι της Μουσικής»  Βάλια Βράκα και τον εκπρόσωπο της  NOVA Πέτρο  Ζησιμόπουλο.


Πιο αναλυτικά, οι ομιλητές …ταξίδεψαν τους παρευρισκόμενους στο μεγάλο εγχείρημα, στον κόσμο του Μίκη, όπως θα παρουσιάζεται στο Ψηφιακό Εικονικό Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας!


Από τις πόλεις – πατρίδες των παιδικών του χρόνων έως την παγκόσμια αναγνώρισή του και μετά, από τα πρώτα συνθετικά του έργα, έως τα τραγούδια που όλοι αγαπήσαμε και τραγουδήσαμε και έως τις τελευταίες δημιουργίες του, από τις πρώτες του αντιστασιακές δράσεις, φυλακίσεις, εξορίες και βασανιστήρια και μετά, έως και την αποκαστάση της δημοκρατίας, από την πολιτική του δράση σε όλη του τη ζωή, από την οικογένεια που τον γέννησε έως την οικογένεια που δημιούργησε…

Από τον πιο αναγνωρίσιμο Έλληνα του 20 ου αιώνα γενναίο σε απόψεις πολιτικό, από τον στοχαστή, τον οραματιστή, τον μοναδικό Μίκη, που στα 100 χρόνια από τη γέννησή του το 2025, το ολόγραμμά του, ο ίδιος, θα μας υποδέχεται στη Ζάτουνα, στο Μουσείο και στα ιστορικά της δεμένα μαζί του τοπόσημα, απ’ όπου θα ξεναγεί τους εκατομμύρια χρήστες, πολλοί από τους οποίους θα γίνουν και επισκέπτες του φυσικού χώρου… του Μουσείου και της Ζάτουνας.

-Οι πολιτικές και βιωματικές ομιλίες που αναπτύχθηκαν στην ενότητα «60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΑΚΗ» και τους Λαμπράκηδες του Μίκη, άνοιξαν με τους χαιρετισμούς από τους: Ευστάθιο  Κούλη, δήμαρχο  Γορτυνίας και αντιπρόεδρο του Μουσείου, Αλέξανδρο  Χαρκιολάκη, διευθυντή  Συλλόγου  « Οι Φίλοι της Μουσικής», τον Γρηγόρη Λαμπράκη, πρόεδρο «Ιδρύματος Γρηγόρη Λαμπράκη» και γιο του δολοφονηθέντος βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη και Παρασκευά  Παρασκευόπουλο,  πρόεδρο «Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας»


Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν η Σοφία Βούλτεψη, βουλευτής,   υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, και κόρη του δημοσιογράφου Γιάννη Βούλτεψη εκ των τριών δημοσιογράφων που συνέβαλε στην αποκάλυψη των δολοφόνων και ηθικών αυτουργών των Λαμπράκη, η Κατερίνα Νοτοπούλου, βουλευτής,  τομεάρχης   Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Μάντζιος, βουλευτής,  Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος,  βουλευτής,  Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΚΚΕ, ο Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, δημοσιογράφος και πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου. Στην εκδήλωση μίλησε και συντόνισε η δημοσιογράφος, του γραφείου τύπου του Μουσείου, Σμαρώ Γεωργιάδου.

Ιδιαίτερη στιγμή, στην εκδήλωση, ήταν το μήνυμα – χαιρετισμός,  από  τονσυμπατριώτη  Αρκά και Γορτύνιο, από τα Λουτρά Ηραίας,   σκηνοθέτη του «Ζ»  ΚώσταΓαβρά, με ιδιαίτερες αναφορές στο Μουσείο και τη Ζάτουνα και την υπόσχεσή του ότι στο 3 ΟΦεστιβάλ, το 2024 θα είναι παρών.

-Τα εγκαίνια ΕΚΘΕΣΗΣ με θέμα «60 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη», με παρουσίαση και ΝΕΩΝ ΕΚΘΕΜΑΤΩΝ του Μουσείου, που αναφέρονται στη Μίκη των Λαμπράκηδων και τον ειρηνιστή, βουλευτή της
Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη που δολοφονήθηκε από το παρακράτος το 1963. Η επιμέλεια και η ξενάγηση έγινε από την Βάλια Βράκα, υπεύθυνη αρχείου Ελληνικής Μουσικής της Μουσικής Βιβλιοθήκης Λίλιαν Βουδούρη του Συλλόγου «Οι φίλοι της Μουσικής».
-Η υπαίθρια τοποθέτηση σταντ με τον ιδιόχειρο ΧΑΡΤΗ – ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΜΙΚΗ, από τη Ζάτουνα… Ένα …ορφανό από νοήματα χαρτάκι, ασήμαντο, έως ότου πήρε σάρκα και οστά, ταυτιζόμενο με μια ιστορία που ο Μίκης διηγήθηκε για την σχεδιασμένη απόδρασή του, που ποτέ όμως δεν έγινε , από το φόβο του μήπως σκοτωθούν άνθρωποι…

-Οι ζεστές αναφορές μικρών και μεγάλων στιγμών του Μίκη στη Ζάτουνα, με ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΔΙΗΓΗΣΕΙΣ, από ανθρώπους που τον έζησαν όπως και η σύζυγος του Γρηγόρη Λαμπράκη, Μάρω, που παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις, ή από άλλους που υπήρξαν δέκτες διηγήσεων. Ιδιαίτερη στιγμή ήταν το μήνυμα του Γιώργου Ρωμαίου ιδρυτικού μέλους του ΠΑΜ του Μίκη, στην Ιταλία και μέλος του συλλόγου Santorre di Santarosa, του πρώτου Ιταλού φιλέλληνα που έδωσε τη ζωή του για την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

  • Τα στοχαστικά λόγια για τον μεγάλο μας Μίκη, από την πλευρά της Εκκλησίας και τον
    Πατέρα Ιάκωβο, αρχιμανδρίτη, πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Γόρτυνος Μεγαλουπόλεως
    και μέλος του Δ.Σ. του Μουσείου, μετά από την ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ, στον Ιερό Ναό
    Παναγίας της Ζάτουνας, εκεί που ο Μίκης εμβάθυνε στη Βυζαντινή Μουσική.

-Την παρουσίαση στο διήμερο του 2 ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μίκη Θεοδωράκη Αρκαδίες Ζάτουνα, έκανε η γενική γραμματέας του Μουσείου Τζένη Δημητρακοπούλου, ενώ το διοικητικό συμβούλιο του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας, δια του προέδρου του Παρασκευά Παρασκευόπουλο, ΤΙΜΗΣΕ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ των 96 χρόνων ζωής του Μίκη που φιλοτεχνήθηκαν πέρυσι, τρεις ανθρώπους πολύτιμους συνεργάτες και συμπαραστάτες του Μουσείου, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, τον δήμαρχο Γορτυνίας Ευστάθιο Κούλη και τον διευθυντή του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» Αλέξανδρο Χαρκιολάκη.

Related posts

Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας : Εορταστική Συνέλευση

Arcadia Spot GZ

Γιώργος Παπαηλίου για Φεστιβάλ Μίκη Θεοδωράκη

Arcadia Spot FG

2ο Διεθνές Φεστιβάλ Μίκη Θεοδωράκη στην Ζάτουνα Γορτυνίας

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment