Διεθνή Επικαιρότητα

Τέρμα τα fake news στο Twitter – ‘Ελληνας ερευνητής βρήκε την λύση

twitter-algorithmos-ellinas-ereynitis

Τέρμα τα fake news στο Twitter – ‘Ελληνας ερευνητής βρήκε την λύση – Ο δρ. Νίκος Αλετράς και η ομάδα του ανέπτυξαν αλγόριθμο με βάση την τεχνητή νοημοσύνη, ο οποίος μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια 80% τη διασπορά fake news στο Twitter

 Αλγόριθμος που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη

Ερευνητές στη Βρετανία, με επικεφαλής Έλληνα της διασποράς, ειδικό στην πληροφορική, ανέπτυξαν ένα αλγόριθμο που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και μπορεί να προβλέψει με αρκετή ακρίβεια ποιοι χρήστες του Twitter είναι πιθανότερο να διαμοιράσουν και να εξαπλώσουν αναξιόπιστες ειδήσεις και εν γένει να παραπληροφορήσουν με fake news, προτού καν το κάνουν στην πραγματικότητα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, με επικεφαλής τον δρ. Νίκο Αλετρά του Τμήματος Επιστήμης των Υπολογιστών, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PeerJ», ανέπτυξαν μια «έξυπνη» μέθοδο που προβλέπει πόσο πιθανό είναι ένας χρήστης του Twitter να κάνει συστηματική αναξιόπιστη πληροφόρηση μέσω των μηνυμάτων του (tweets). Η ακρίβεια πρόβλεψης φθάνει κατά μέσο όρο το 80%.

Ανέλυσαν περισσότερα από ένα εκατομμύριο tweets από περίπου 6.200 χρήστες!

Ο Αλετράς και οι συνεργάτες του ανέλυσαν περισσότερα από ένα εκατομμύριο tweets από περίπου 6.200 χρήστες, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες: όσους προωθούσαν αναξιόπιστες ειδήσεις και όσους μοιράζονταν πληροφορίες μόνο από αξιόπιστες πηγές ειδήσεων. Τα στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν για να εκπαιδευθεί ένας νέος αλγόριθμος μηχανικής μάθησης, ώστε να διακρίνει ένα χρήστη ανάλογα με το βαθμό αξιοπιστίας των πληροφοριών που διακινεί.

Διαπιστώθηκε ότι οι χρήστες που ρέπουν στην παραπληροφόρηση, είναι πιθανότερο να στέλνουν μηνύματα σχετικά με την πολιτική ή τη θρησκεία, καθώς επίσης να χρησιμοποιούν αγενή γλώσσα. Τα μηνύματά τους συχνά αναφέρονται στην «κυβέρνηση», στα «μέσα ενημέρωσης», στο «Ισλάμ» ή στο «Ισραήλ». Αντίθετα, όσοι προσέχουν να μοιράζονται στα social media μόνο αξιόπιστες πληροφορίες, «τιτιβίζουν» συχνότερα για την προσωπική ζωή τους, τα συναισθήματα τους, τις σχέσεις με τους φίλους τους κλπ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, τα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twiter και το Facebook να αναπτύξουν νέους «έξυπνους» τρόπους να βάλουν «φρένο» στην διογκούμενη παραπληροφόρηση, καθώς επίσης να βοηθήσουν τους κοινωνικούς επιστήμονες και τους ψυχολόγους να καταλάβουν καλύτερα τη συμπεριφορά των χρηστών σε μεγάλη κλίμακα.

Related posts

Το Tweet Μητσοτάκη για Biden: ”Ενίσχυση των δεσμών και της φιλίας μεταξύ των δύο εθνών μας»

#omada_Arcadia_Spot*

ΗΠΑ: ”Άκυρο” έριξαν σε Τραμπ Facebook, Twitter και YouTube

#omada_Arcadia_Spot*

Θανατική ποινή για τον «Twitter Killer» | Διαμέλισε 8 γυναίκες και έναν άνδρα

#omada_Arcadia_Spot*

Leave a Comment