Εκπαίδευση Ελλάδα Επικαιρότητα

Η Άφιξη Ξένων Πανεπιστημίων στην Ελλάδα: Επενδύσεις με Προοπτική και Προκλήσεις

Ο Πιερρακάκης τονίζει τη στήριξη της κυβέρνησης στα ελληνικά πανεπιστήμια

Η Άφιξη Ξένων Πανεπιστημίων στην Ελλάδα: Επενδύσεις με Προοπτική και Προκλήσεις.

Στο πλαίσιο των πανεπιστημιακών καταλήψεων και της προοπτικής ίδρυσης ξένων Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, γνωρίζουμε από το σχέδιο νόμου ότι θα απαιτηθούν τριάντα καθηγητές και τρεις σχολές για κάθε “νέο” Πανεπιστήμιο, με στόχο την λειτουργία τους το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026. Το 80% του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) θα πρέπει να κατέχει διδακτορικό τίτλο σπουδών. Φαντάζομαι ότι, για να αποφευχθεί η γραφειοκρατία, ο διδακτορικός τίτλος δεν θα χρειάζεται επίσημη αναγνώριση από το ελληνικό κράτος.

Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ίδρυση ξένων Πανεπιστημίων στην Ελλάδα ως άμεσες επενδύσεις από ξένες επιχειρήσεις στη χώρα μας. Η διεθνής βιβλιογραφία μας ενημερώνει ότι αυτή η επένδυση θα έχει θετική επίδραση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την ελληνική οικονομία. Αυτό ισχύει για τουλάχιστον δύο λόγους.

Πρώτον, οι ξένες επιχειρήσεις επιτυγχάνουν παραγωγικότητα έως και 11% υψηλότερη από τις εγχώριες επιχειρήσεις. Ωστόσο, η ποιότητα των επενδύσεων τους σε εξοπλισμό και τεχνολογία (συμπεριλαμβανομένων νέων και πιθανών “ηλεκτρονικών” βιβλιοθηκών και ψηφιακής τεχνολογίας για τη διεξαγωγή μαθημάτων και ακαδημαϊκών εξετάσεων) αναμένεται να “μεταφερθεί” και στα δημόσια ΑΕΙ, με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγικότητας στο σύνολο του Πανεπιστημιακού χώρου στην Ελλάδα. Δεύτερον, οι ξένες επιχειρήσεις προσφέρουν υψηλότερους μισθούς (έως και 6%) σε σχέση με τις εγχώριες. Έτσι, τα δημόσια Πανεπιστήμια θα “αναγκαστούν” να προσφέρουν υψηλότερες απολαβές για να “κρατήσουν” τα δικά τους μέλη ΔΕΠ.

Ωστόσο, πιστεύω ότι η λειτουργία από το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 είναι πρόωρη. Το Πανεπιστήμιο δεν είναι μόνο νέα προγράμματα σπουδών και αγγλόφωνοι/ελληνόφωνοι καθηγητές. Θα χρειαστούν μοντέρνα αμφιθέατρα, φοιτητικές εστίες, νέες βιβλιοθήκες και, γενικά, σύγχρονες κτηριακές υποδομές, οι οποίες, φυσικά, δεν μπορούν να δημιουργηθούν από τη μία στιγμή στην άλλη. Επιπλέον, πριν οι υποψήφιοι φοιτητές επιλέξουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα πρέπει να “μελετήσουν” τον Οδηγό Σπουδών, ο οποίος, λογικά, θα παρέχει και φωτογραφίες από τις κτηριακές υποδομές. Τι θα απαντήσουν τα μη Κρατικά Πανεπιστήμια; “Να έχετε υπομονή γιατί όλα είναι υπό κατασκευή;” Η Άφιξη Ξένων Πανεπιστημίων στην Ελλάδα

Κώστας Μήλας, καθηγητής Χρηματοοικονομικών, University of Liverpool Άφιξη Ξένων Πανεπιστημίων στην Ελλάδα

Related posts

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων

Arcadia Spot GZ

Μαρινάκης: Ιστορική Ψήφιση Νομοσχεδίου για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια

Arcadia Spot GZ

Πρωθυπουργός Μητσοτάκης: Ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του δημόσιου πανεπιστημίου

Arcadia Spot GZ

Leave a Comment