Top News Διεθνή Επικαιρότητα

Η Δανία αποφάσισε να ζήσει σαν να μην υπάρχει κορονοϊός

dania

Παρά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε την άρση όλων των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας.

Για περισσότερα από δύο χρόνια που υπάρχει πλέον ο κορονοϊός και στην Δανία. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση της χώρας πήρε μία απόφαση που έχει διχάσει τους πολίτες της. Απέσυρε όλα τα μέτρα και καλεί τον κόσμο να συνεχίσει την ζωή του σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Ο κόσμος διχάζεται

Η απόφαση αυτή έφερε αντιμέτωπους τους πολίτες μεταξύ τους. Πολλοί ηλικιωμένοι θεωρούν πως το κράτος τους έχει αφήσει στο έλεος του ιού. Την ίδια ώρα οι νέοι θεωρούν πως ο κορονοϊός είναι πια μέρος της καθημερινότητας τους.

Τέλος η μάσκα και η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού

Μέρος φυσικά αυτής της νέας ή παλιάς καθημερινότητας είναι η μη χρήση μάσκας. Περίπου, 5,8 εκατ. άνθρωποι κυκλοφορούν και μπαίνουν στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους κλειστούς χώρους διασκέδασης χωρίς μάσκα. Επίσης, το ίδιο συμβαίνει και με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού αφού δεν είναι απαραίτητη πλέον η επίδειξή τους.

Κόντρα στα κρούσματα κορονοϊού

 Η Δανία αποφάσισε να ζήσει σαν να μην υπάρχει κορονοϊός. Την ίδια στιγμή, μέσα σε μόλις μία εβδομάδα το ποσοστό του πληθυσμού της Δανίας που βγήκε θετικό στα τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού ανέρχεται στο 1% Κανείς, όμως, δεν φαίνεται να ανησυχεί γι’ αυτό. Και γιατί άλλωστε, αφού δεν ανησυχεί ούτε η κυβέρνηση της χώρας.

Τι έγραψαν οι New York Times

Οι New York Times βρέθηκαν στη Δανία. Στόχος τους ήταν να καταγράψουν την κατάσταση που επικρατεί στη εκεί, εν μέσω πανδημίας, σύμφωνα με τις νέες αποφάσεις της Κυβέρνησης. Μπαίνοντας, λοιπόν, σ’ ένα φέρι μποτ που συνδέει την Κοπεγχάγη με το Άαρχους, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, ο δημοσιογράφος που κάλυψε το ρεπορτάζ παρατήρησε πως υπήρχε μόνος ένας επιβάτης ηλικίας 70 ετών που φορούσε μάσκα κατά τη διάρκεια του δρομολογίου.

«Το γεγονός και μόνο της χρήσης μάσκας κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Και εμείς στη Δανία θέλουμε να ελπίζουμε πως επιστρέφουμε στην κανονικότητα» δήλωσε και έβγαλε και εκείνος τη μάσκα.

Οι Δανοί δυστυχώς πιστεύουν πως ο ιός δεν υπάρχει πια, την ίδια στιγμή που η Δανία η οποία βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως με τα περισσότερα νέα κρούσματα αναλογικά με τον πληθυσμό της.

Η άποψη της κυβέρνησης:

Ο κορονοϊός δεν θεωρείται πια μια «κοινωνικά κρίσιμη ασθένεια» για τον πληθυσμό της χώρας. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποδίδουν αυτή τη χαλάρωση των μέτρων στο γεγονός πως, παρόλο που τα νέα κρούσματα ανεβαίνουν με γεωμετρική πρόοδο, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και με τις νοσηλείες στα νοσοκομεία που, σύμφωνα με τους ίδιους, βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών.

Ο υπουργός Υγείας της χώρας, Magnus Heunicke, δήλωσε:

“Η χώρα δεν αψηφάει την πανδημία, αλλά θεωρεί πως είναι η κατάλληλη στιγμή για να επωφεληθεί από την ηπιότητα της παράλλαξης Όμικρον και το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού των κατοίκων της Δανίας”

«Υποσχεθήκαμε στον κόσμο ότι θα ανοίξουμε το συντομότερο δυνατό» πρόσθεσε σε συνέντευξή του. «Αλλά εάν υπάρξει μια νέα παραλλαγή ή εάν μάθουμε ότι τα εμβόλια δεν είναι τόσο αποτελεσματικά, δεν θα διστάσουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο. Αυτό είναι δεδομένο» κατέληξε. Την ίδια στάση φαίνεται να ακολουθούν και τα υπόλοιπα σκανδιναβικά κράτη, με τη Σουηδία και τη Νορβηγία να καταργούν την τηλεργασία και να επιτρέπουν τους ερασιτεχνικούς αγώνες με παρουσία θεατών.

Ενώ ο Espen Nakstad, υποδιευθυντής της Εθνικού Οργανισμού Υγείας της Νορβηγίας δήλωσε:

«Όλοι γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν νέα κύματα λοιμώξεων από κορονοϊό το επόμενο φθινόπωρο ή τον χειμώνα, αλλά δεν βοηθάει να ανησυχείς προκαταβολικά για αυτά».


Related posts

ΕΟΔΥ: Με 12 μέτρα θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα

ArcadiaSpot Team

Μητσοτάκης: Όλες οι εξαγγελίες του από τη Βουλή

ArcadiaSpot Team

Αρκτούρος: Προειδοποίηση για την νέα παραλλαγή covid

Arcadia Spot FG

Leave a Comment